EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жилищата в центъра на София – отново хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилищата в центъра на София – отново хит

mail07:35 | 23.04.2014прегледи 1141 коментарикоментари 0


Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 година. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 година. Това показават данни на агенция АДРЕС в доклада си за периода. Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.
Друга отчетлива тенденция за периода, регистрирана от агенцията, е, че сделките на етап „груб строеж” отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.
Продължава ръстът в броя на имотите, закупени с цел инвестиция. В първото тримесечие на настоящата година с този мотив с жилище са се сдобили близо ¼ от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е 10%. Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 000 евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички.
Пазарът на жилища продължава да е благоприятен основно за купувачите, но това не означава, че позициите на продавачите са неизгодни, казват от компанията. Доказателство за това са все по-незначителните отстъпки, които се договарят – 1/3 от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената. Според експертите, това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията и изискванията на двете страни, което е и ключов фактор за подобряването на пазарните условия. Като резултат от този процес, 46% от сделките за периода са сключени в рамките на едва 1 месец, посочват от агенцията.
„Глобалната картина на пазара е оптимистична, макар някои, преди всичко външни фактори, да карат клиентите да изчакват”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър. „По-пасивните седмици през това тримесечие дължим, от една страна, на приближаването на изборите през май, което традиционно дава отражение на броя сделки. Но по-съществената спънка през периода е свързана с дебатите около закона за кредитирането. Около 40% от хората купуват жилище със заем и в момента са в изчакване на по-голяма законодателна яснота. Това изчакване обаче е безпредметно, тъй като приетите промени няма да променят драстично кредитния пазар”, допълва Богданов.
Прогнозата за следващите месеци е свързана със стабилност на цените и по-активно търсене. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, би дала допълнителен тласък на пазара на жилища. Въпреки това растящата смелост на купувачите и традиционно активните пролетни месеци ще станат причина за по-голям брой сделки, посочват още от компанията.
 


Тагове: жилища, София, хит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg