EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Животът във Виена. По стъпките на EN.bg

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Животът във Виена. По стъпките на EN.bg

mail06:40 | 13.01.2014прегледи 13191 коментарикоментари 0


Екип на EconomyNews.bg

Подредена структура, координация между отделните звена, добри резултати – това е Градската администрация на Виена. EconomyNews.bg от няколко години има възможност да се запознае отблизо с работата на магистратите на виенската община. Постепенно се очерта картина, която проследява добрите практики, развитието и решенията в управлението на градския транспорт, жилищното благоустройство, водата, пазарите, отпадъците, заетостта и безработицата, инвестициите и една общинска винарна в австрийската столица. Моделът, който показахме в отделни репортажи и интервюта от 2009 г. насам, може да бъде приложен и в София или други български градове.

zoom_sssНай-важното място за всеки градски жител е неговият дом – да бъде удобен, уютен, рентабилен и красив, както отвътре, така и отвън. Каква е тайната на Виена, за да изглеждат бляскаво нейните сгради? Как е решен въпросът със санирането? Как са преустроени и адаптирани към новото време старите сгради? Тези и други въпроси зададохме в отдел „Саниране”. Отговорите изглеждат лесни, но всичко е въпрос на постоянство, както ще прочетете в интервюто с Вернер Ауер, ръководител на отдел „Саниране” „Колко струва санирането във Виена?”.

zoom_sssКаква вода пият виенчани, откъде идва и какви са нейните качества? Колко струва, как става отчитането и защо тази услуга не е на концесия? Това попитахме инж. Валтер Клинг, зам.-началник отдел Водоснабдяване МА31 (Wiener Wasser) –Община Виена. В разговора „Защо водата на Виена е общинска?” научихме и любопитна подробност, свързваща Виена и София.

zoom_sssОставаме в сферата на домакинствата, за да разберем откъде пазаруват хората в австрийската столица. „Виенските пазари - мечта за София” пресъздава среща с Александър Хенгл, говорител на отдел 59 – Управление пазари на Община Виена, за това имат ли касови апарати търговците, как се формират цените, как се справят с конкуренцията на супермаркетите и какво е мястото на производителите.

zoom_sss

А какво се случва с отпадъците? Една уникална разходка в завода за боклук във Виена MVA Pfaffenau направи EconomyNews.bg още през 2009 г. Усещането е, че си попаднал в студио на Холивуд, където се снима филм за бъдещето. Във всяка част на огромната конструкцията има датчици, камери, тръби и прозрачни стълби. Хора няма. Вижте повече в интерктивната тема „Заводът за боклук във Виена”.

zoom_sssСлед като станаха ясни някои детайли от бита на виенчани, интересно е също да видим как се придвижват в града. Няма да повярвате, но „Транспортът на Виена - с €1 на ден”. Ана Мария Райх от Връзки с обществеността на общинското предприятие за градски транспорт Виенски линии, разказа защо Виена попадна в световните новини, благодарение на своите автобуси. А също и как е развита трамвайната мрежа и какъв мащабен проект е свързан с разширението на метрото. Освен това – знаехте ли, че на метростанциите има LED осветление?

zoom_sssИ така, продължаваме виртуалната разходка във Виена – от дома с градския транспорт до… работата. Всъщност какъв е процентът на безработицата там обясни Винфрид Гьошл*, заместник ръководител на виенската Служба по труда в интервюто „Безработица във Виена? Неизвестни факти.” Вижте отговорите в кои сфери и кой остава без работа, как се решава неговият проблем – повече за помощите, преквалификацията, програмите на Службата, минималната заплата и други въпроси.

zoom_sssАвстрия е добър пример за развитието на малкия и средния бизнес. А във Виена се убедихме на живо как едновременно можеш да бъдеш служител към Виенската община, но да имаш трудов договор на наето лице като в частната икономика. Любопитно ли ви е колко получава работник във винарна в покрайнините на Виена и как е организирана работата там? Ако не, със сигурност ще е интересно да видите как изглежда отвътре в нашето видео към статията „Виена и винарната Cobenzl”.

zoom_sss
 

Това бяха нашите интервюта и репортажи досега. Всички те са осъществени със съдействието на Община Виена –Compress София. EconomyNews.bg, от своя страна, ще продължи да търси възможности да разказва и показва интересни и полезни моменти от живота в австрийската столица.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg