EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жените изследователи в ЕС = 33%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жените изследователи в ЕС = 33%

mail06:05 | 17.07.2015прегледи 2480 коментарикоментари 0


Дял на завършилите висше образование мъже (червена линия) и жени (жълта линия) на възраст между 20 и 29 г. по технически специалности в ЕС (на 1 000 души); Данни: Евростат

Важно е да се преодолеят невидимите бариери, които пречат на жените в ЕС да осъществяват кариера в областта на науката и технологиите, заявяват депутатите от комисията по права на жените в ЕП в доклад, гласуван на 14 юли. Делът на жените изследователи и студенти расте, но проблемът с относително слабото им присъствие в научните дисциплини продължава да съществува. Докладът на Елисавет Воземберг (ЕНП, Гърция) предлага мерки, които целят да променят нещата.

Жените представляват едва 33% от изследователите в Европа, 20% от университетските преподаватели и 15,5% от ръководителите на институции във висшето образование, показват данни от проучване на равенството на половете в научната област.

Г-жа Воземберг посочва, че докладът е насочен срещу стереотипите и предразсъдъците по отношение на жените и предлага допълнителни стъпки за преодоляване на „стъкления таван“, който ограничава тяхната кариера в сферата на науката, технологиите, инженерните дисциплини и математиката.

Текстът се обявява за кампании сред момичетата и жените за насърчаване на интереса им към академична и изследователска кариера във всички научни области (особено в инженерните и технологичните дисциплини).

Депутатите призовават за изграждане на програми за облекчаване на кариерното развитие на жените след майчинство, както и за засилване на връзките между жените учени на национално, регионално и европейско ниво.

Те предлагат също така в националните стратегии за научни изследвания да залегнат планове за равенство на половете и държавите-членки да стимулират научноизследователските институти и университетите да разработят и прилагат подобни планове.

Източник и графика: ЕП 

 

 


Тагове: жени, наука
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg