EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Жените дезертират от Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жените дезертират от Wall Street

mail14:45 | 21.09.2010прегледи 1253 коментарикоментари 0


Това е лоша новина наистина - жените се оттеглят от индустрията на финансовите услуги, докато броят на присъединилите се мъже се увеличава и тенденцията е по - изразена сред по- младата част на популацията, която се очаква да управлява сектора в бъдеще, съобщава Reuters.
Оттеглянето е най- изразено сред младите жени, основно сред тези, които току - що са завършили колеж. Броят на жените, присъединили се към финансовата сфера, на възраст между 20 и 24 години се е понижил до 21.8 % през последните 10 години. Като цяло тенденцията на оттегляне на жените от други сфери на икономиката не е толкова изразена.
Това не е, или не е само, феномен в резултат от кризата - броят на жените на Wall Street е намалял значително в периода 2001 - 2006 г.
И така какво се случва? Фондовите експерти имат няколко теории:
•    В икономиката - компютрите заместиха в по- голямата част младите, работещите в бек офиса служители. Това са позициите, които в по- голямата си част са били заемани от жени.
•    Като се има предвид последните събития около нестабилността на пазарите и слабия контрол върху компенсациите, остават по- малко стимули за тези жени да останат в бизнеса, избрали за себе си кариера във финансовата индустрия, коментира Грейс Цианг, професор по икономика в Университета в Чикаго.
Според теорията на Цианг тези жени по-скоро предпочитат да имат и отглеждат деца, пред това да останат на работа.
„Жените имат склонност да поставят на кантар алтернативите около това как прекарват времето си,” отбелязва Цианг. „Те често са на ръба, и ако стойността на това да останат на стресираща работа се понижи, то те могат да намерят много предимства на това да скочат от този ръб.”
Изборът между работа и семейство е традиционно обяснение за половото разделение на професиите.
Wall Street не си пада особено по това да говори за тенденцията по промените и разделението на работата на мъже и жени. Редица фирми, сред които J.P. Morgan Chase и Lazard Ltd. отклониха предложението да коментират тази статия, а, тези които се съгласиха, не посочиха детайли за половото разпределение на позициите, отбелязва Reuters.
Докато не признаете открито проблемите си около баланса на половете на работното място, то никога няма да го решите, отбелязва още изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg