EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Желева с неточна финансова декларация?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Желева с неточна финансова декларация?

mail17:29 | 13.01.2010прегледи 770 коментарикоментари 0


“На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително.” Това е заключението на парламентарната комисия „Развитие", която вчера изслуша външния ни министър. По този начин все още не е ясно дали тя ще бъде избрана за еврокомисар, съобщава БНТ.
В момента трябва да се установи дали подадената от Желева декларация за финансови интереси отговаря на изискванията в Кодекса за поведение на комисарите.
За целта евродепутатите се обръщат към председателя на ЕК Барозу. „Преди време председателят написа, че г-жа Желева го е уверила, че подадената от нея финансова декларация е в синхрон с кода на комисарите и това важи за всички кандидат-комисари”, заяви говорителя на ЕК. Желева категорично отрече всички обвинения срещу нея.
Проверка в Търговския регистър обаче установява, че кандидатката ни за еврокомисар, е продала своята фирма „Глобал Консулт” на 9 април 2009 г. Цената на сделката е 5 хил. лв., съобщава БНР.
Желева е прехвърлила 200 дяла от капитала на фирмата си на Ивета Кирилова Колева и още 300 дяла на Светослав Неделчев Донев. Всеки дял е на стойност 10 лева. След прехвърлянето на дяловете Желева е заличена като собственик и управител на фирмата на 22 април 2009 г.
Външният министър е подала своята декларация в края на април миналата година. Документът съдържа информация за имотното състояние на Желева през предходната година, когато тя е евродепутат. В текста обаче не са посочени дялове или акции в дружества.
От Сметната палата отказаха да коментират данните в имуществената декларация, подадена от Румяна Желева. Причината е, че все още тече проверка за верността на декларациите, попълнени от членовете на новото правителство.
Друг проблем за съдбата на Желева се оказва и нейната неподготвеност. Според членовете на комисията, която я изслуша, българският кандидат - комисар не е имала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, и „изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177