EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жегата порази реколта, писти, влакове, кръвни банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жегата порази реколта, писти, влакове, кръвни банки

mail16:00 | 16.07.2010прегледи 1306 коментарикоментари 0


Толкова е горещо, че жени по бикини се пекат на слънце в Москва, предаде Асошиейтед прес. Гореща вълна обхвана цяла Европа и доведе до изсъхване на посеви, избухване на горски пожари и разтапяне на асфалт. В Германия климатиците във високоскоростните влакове се повреждаха многократно и пътниците бяха принудени да пътуват часове на затворени прозорци и температури до 50 градуса.
Най-тежките суши в Русия от един век унищожиха реколтите на почти 10 милиона хектара земеделски площи, а в 18 провинции е обявено извънредно положение заради пожари, изпепелили над 26 000 хектара гори.
В Германия синдикатът на картофопроизводителите заяви, че очаква загуба на 30 процента от тазгодишната реколта. В Чехия Земеделската камара смята, че зърнената реколта тази година може да е с 10 процента по-ниска от тази през 2009 г.
В Източна Европа пък нараснаха смъртните случаи от удавяне, след като хората се струпаха около морета, езера и реки в опит да избегнат жегите. Само през последната седмица в Русия са загинали над 230 души, а в Латвия  - 21 души за две седмици.
В Германия намаляха резервите в кръвните банки, които в момента стигат само за следващите един до три дни. Причина за това е, че заради горещините по-малко кръводарители напускат домовете си и отиват да даряват кръв. Жегите се отразяват и на транспорта, защото водят до повреди по пътищата и железопътните линии.
Голяма автомагистрала от Прага за Германия бе затворена за неколкодневен ремонт, а международното летище Водоходи северно от Прага престана да приема пътнически полети заради повреда на пистата от горещините.
Във Финландия бе регистрирана температура от 34,2 градуса, което е рекорд за последните 75 години. Магазините бързо свършват запасите от вентилатори и климатици. Същото се случва в Германия и Унгария, където температурите достигнаха 37 градуса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg