EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Жеваго ще наддава за „Кремиковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жеваго ще наддава за „Кремиковци”

mail13:00 | 29.07.2010прегледи 2079 коментарикоментари 0


Константин Жеваго отново е в играта за "Кремиковци". Украинският милионер, който  стопанисваше за кратко и на ишлеме комбината през 2008 г., може да наддава за покупка на активите му. Търгът ще бъде на 13 септември, като започва от начална цена 565 млн. лв. Ще кажем със сигурност  дали участваме, ако бъдем допуснати да се запознаем със състоянието на активите, обяви Виктор Демянюк, шеф на "Ворскла Стийл" - компанията на Жеваго у нас. Опасенията ни са, че активите на хартия не са налице, каза Демянюк. Съмненията са заради горчивия опит на украинците от работата на ишлеме в комбината, предаде АСН.
Ръководството на комбината трябваше да издължи на "Ворскла" 125 хил. тона рулони, а са дадени само 75 хил. Украинците твърдят още, че са надплатили такса за ишлеме от 9 млн. лева. По делото в Софийския градски съд вече втора година няма решение, оплака се Демянюк.
Според него началната цена на активите на "Кремиковци" е прекалено висока. "Това означава да извадите за 20-годишна бракма пари като за нов "Мерцедес", коментира той. Украинецът обяви още, че в комбината са правени редица нарушения през минали години като източване на ДДС и незаконна продажба на ток на завишени цени на 39 дружества, които работят в района на "Кремиковци". Тези компании плащат ток на комбината, но пари от комбината не отиват към НЕК, каза Демянюк. По негови оценки 20-25% от вземанията на НЕК в комбината са отивали "по незнайно какви сметки". Други нарушения са свързани с липсващи в комбината количества скрап или неправилното им осчетоводяване.
Българската държава няма да получи нищо от продажбата на "Кремиковци", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Приходите от продажбата на активите му няма да са достатъчни, за да бъдат удовлетворени всички кредитори на металургичния комбинат.
Държавата има да взима от комбината милиони. Само заради предоставена преди години държавна помощ под формата на опрощаване на дългове комбинатът дължи на държавата 700 млн. лв. Но начинът, по който е структурирана държавната помощ в списъка на кредиторите, е такъв, че едва ли ще получи каквото и да било, каза министър Трайков.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg