EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ увеличи PEPP с 500 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ увеличи PEPP с 500 млрд. евро

mail15:30 | 16.12.2020прегледи 473 коментарикоментари 0


С оглед на икономическите последици от възраждането на пандемията ЕЦБ  взе решение да увеличи размера на "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP) с  500 млрд. евро до общо 1,85 трлн. евро.

ЕЦБ също така удължи хоризонта на нетните покупки на активи по тази програма поне до края на март 2022 г. (удължаване с  9 месеца).  Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки, докато прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила, се посочва в днешното решение на ЕЦБ.

Управителният съвет също така реши да удължи реинвестирането на плащания на главница от падежи на ценни книжа, закупени по програмата PEPP, поне до края на 2023 г.

Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки непроменени.

По този начин се оправдаха очакванията на финансовите пазари, че ЕЦБ ще предприеме допълнителни стимулиращи мерки на фона на втората вълна от коронавирусната пандемия, която заля Европа през последните месеци.

ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не се види, че перспективите за инфлация се приближават стабилно до ниво, което е достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния хоризонт, и едно такова сближаване да е последователно отразено в основната динамика на инфлацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg