EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ тества 6 бг банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ тества 6 бг банки

mail09:01 | 11.02.2019прегледи 727 коментарикоментари 0


Оценка на потенциала на 6 наши банки да издържат на външни и вътрешни шокове ще включват сценариите за стрестестовете, които ще се извършат под контрола на ЕЦБ. Това става ясно от насоки, утвърдени от БНБ в петък вечерта. Стрестестовете ще включват оценка по подбрани критерии на способността на всяка от тях да покаже платежоспособност, ликвидност и стабилност. Това означава, че съответния трезор е в състояние да издържи на повече или по-малко рязко влошаване на икономическата среда, или на едновременно изтегляне на финансов ресурс от нея. Подробности за конкретните сценарии не се съобщават.

От трезорите ще се изисква и разработване на собствена програма за справяне с лихвени рискове, т.е. с такива, които произтичат от рязка промяна на лихвените нива, става ясно още от решението на УС на централната банка. Фокусът при оценката на програмата ще бъде върху кредитния риск при промяна в лихвените нива.

На оценка ще подлежи и системата за вътрешно управление на банките. Евродирективи и наши закони предвиждат въвеждането на редица правила и системи за управление на трезорите, които да минимизират рисковете от вътрешни напрежения в тях.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg