EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ със специални мерки за захранване на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ със специални мерки за захранване на банките

mail12:21 | 02.12.2010прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда готова да запази специалните си мерки за захранване на банките с ликвидност и може дори да засили купуването на правителствени облигации, за да помогне на страните да се противопоставят на дълговата криза, която заплашва да излезе от контрол, въпреки че в края на миналата седмица бе одобрен спасителен финансов пакет за Ирландия, предаде Асошиейтед прес.
Новите стимули за европейската икономика, които се очакват от днешното заседание на ЕЦБ, доста ще се различават от това, което бе планирано само преди седмица или две и определено не беше в дневния ред на срещата миналия месец.
Очакванията, че ЕЦБ ще увеличи усилията си, като същевременно запази основния си лихвен процент на исторически ниското равнище от 1 процент, са знак, че финансово слабите членове на еврозоната като Португалия може да се присъединят към Гърция и Ирландия и да поискат помощ, а още по -опасното е, че по-големи страни като Испания също могат да изпаднат в затруднения.
ЕЦБ е под натиск да предприеме днес действия, за да попречи на разрастването на дълговата криза, която засили страховете от разпространение в САЩ и Азия, отбелязва Ройтерс.
Надеждите, че ЕЦБ ще прибегне до нови антикризисни мерки, като например увеличаване на купуването на правителствени облигации, помогнаха на еврото да се стабилизира и вдигнаха фондовите пазари.
Има обаче опасност ЕЦБ да разочарова пазарите, ако, както предвиждат някои анализатори, банката реши само да остави в сила мерките за ликвидностите на банките в еврозоната и просто загатне за по-големи покупки на правителствени облигации.
Изглежда европейските лидери са предали щафетата на ЕЦБ.
Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен отбеляза, че неотдавнашните действия на ЕС са създали солидна основа за допълнителни стъпки за стабилизиране от страна на ЕЦБ. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази убеждение, че ЕЦБ ще направи каквото е необходимо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg