EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ спира изкупуването на облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ спира изкупуването на облигации

mail08:02 | 15.04.2022прегледи 950 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвите без промяна и потвърди спирането на програмата за изкупуване на облигации през третото тримесечие въпреки галопиращата инфлация, предадоха Ройтерс и Франс прес.
     
Основната лихва остава нулева, а лихвата по депозитите се запазва на равнище -0,5 на сто, съобщи банката след днешното заседание на управителния съвет. Други големи централни банки вече повишиха лихвите си заради скока на цените.

ЕЦБ от няколко месеца намалява темпа на вливането на ликвидности в икономиката, но не посочва конкретен краен срок за спиране на програмата, изтъквайки необходимостта от гъвкава парична политика на фона на конфликта в Украйна и високите цени на енергията, които могат изведнъж да променят перспективите. ЕЦБ посочва, че планира да намали през това тримесечие изкупуването на облигации, известно като "количествено улеснение" (quantitative easing), след което да го прекрати в някакъв момент през третото тримесечие.

Лихвите ще се повишат известно време след спирането на изкупуването на активи, но това ще става постепенно, допълва ЕЦБ.

Обемът на изкупуване на облигации през третото тримесечие ще бъде определен по-късно.

Очаква се на пресконференцията си по-късно днес президентката на институцията Кристин Лагард да потвърди с по-голяма сигурност спирането на изкупуването на облигации през следващото тримесечие, което предполага, че банката може да обмисли повишаване на лихвите през есента./БТА


Тагове: ЕЦБ, решения, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg