EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ с план за 900 млрд. евро лоши кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ с план за 900 млрд. евро лоши кредити

mail07:10 | 15.09.2016прегледи 913 коментарикоментари 0


ЕЦБ публикува свои нови предложения, имащи за цел да принудят банките от еврозоната да се справят с планината от лоши (необслужвани) дългове в размер на около 900 млрд. евро - проблем, който продължава да тревожи централните банкери и води както до натиск върху банковите акции, така и до възпрепятстване на икономическото възстановяване в региона.

В предложенията от страна на ЕЦБ, която отговаря и за единния банков надзор на еврозоната - Единния надзорен механизъм (ESM), се призовава търговските банки да създадат отделни техни поделения за по-добро управление на лошите кредити, като се настоява те да поставят ясни едногодишни (краткосрочни) и тригодишни (средносрочни) цели за справяне с тези необслужваеми заеми.

Това представлява част от по-обширните усилия на ЕЦБ за възстановяване на доверието в проблемните европейски банки, които взеха участие в провежданите стрес-тестове и в прегледа за качеството на техните активи.

От началото на годината насам европейските банкови акции се понижиха с повече от 20% на фона на опасенията за техните печалби в среда на рекордно ниски лихвени проценти, както и с оглед на техните необслужвани кредити.

Предложенията са важна стъпка за средносрочното решаване на този проблем, заяви Шарън Донъри, която е вицепрезидент на Централната банка на Ирландия и в същото време оглавява специална работна група на ЕЦБ по въпросите с необслужваните кредити.

Банките могат и в повечето случаи би трябвало да направят повече, за да намалят нивата на лошите дългове. Качеството на активите остава сериозно предизвикателство за много от европейски банки и това може да ограничи тения кредитен растеж и икономическа активност и да доведе до повишение на цената на финансиране, заяви тя пред журналисти.

Според г-жа Донъри, над 7% от кредитите, предоставяни от най-големите банки от еврозоната вече изглеждат некачествени. Проблемът е особено остър за банковия сектор в Южна Европа, като около 47% от кредитите в Гърция и 45% от тези в Кипър са необслужваеми, показват последни данни на ЕЦБ.
 

Необходим е хармонизиран и прозрачен надзорен подход, посочи Шарън Донъри и допълни, че направените от ЕЦБ предложения са необвързващи, но търговските банки ще трябва да дават обосновани обяснения пред банковия надзор, ако не ги прилагат.

ЕЦБ ще проведе двумесечни консултации относно нейните нови насоки, включително и публично изслушване на 7-и ноември.БНР


Тагове: ЕЦБ, кредити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150