EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ: Рязко търсене на кредити през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Рязко търсене на кредити през Q2

mail13:30 | 01.05.2020прегледи 12010 коментарикоментари 0


Банките от еврозоната очакват търсенето на спешни кредити да нарасне рязко през второто тримесечие на годината и те вероятно ще посрещнат това силно търсене с по-облекчени кредитни стандарти, след като стартират държавните гаранции и ликвидните мерки, показа последното проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране в региона на единната валута.

Тъй като голяма част от стария континент е под карантина, за да се ограничи разпространението на пандемията от коронавирус, икономиката на еврозоната може да се свие с десетина процента през тази година, като европейските фирми фирмите се втурнаха да търсят свежо финансиране, за да оцелеят, докато европейската икономиката не се рестартира.

Кредитните стандарти, или вътрешните банкови критерии за одобрение на корпоративни заеми, се затегнаха през първото тримесечие, но влошаването беше "слабо" в сравнение с последната глобална финансова криза и последвалата дългова криза в еврозоната, отбеляза ЕЦБ и добави, че това се дължи отчасти на предприетите държавни мерки в отговор на коронавирусната криза.

Според последното проучване на ЕЦБ сред 144 водещи европейски кредитори, мерките за ликвидност на централната банка и предприетите държавни гаранции ще стартират напълно през второто тримесечие, така че банките очакват техните кредитни стандарти значително да се облекчат през трите месеца до края на юни.

Сред най-големите държави от еврозоната, корпоративните кредитни стандарти бяха затегнати най-много през първото тримесечие в Германия и Италия, докато във Франция те не бяха променени.

"Фирменото търсене на заеми или използването на кредитни линии нараснаха силно през първото тримесечие на 2020 г. поради спешните нужди за подобряване на тяхната ликвидност", посочи ЕЦБ и добави: "През второто тримесечие се очаква търсенето на заеми от фирми да се увеличи още повече, достигайки най-високият нетен баланс от началото на проучването през 2003 година".

В проучването на ЕЦБ се отбелязва, че домакинските кредитополучатели са се сблъскали с по-трудни условия, като банковите стандарти по отношение на тяхното кредитиране са били затегнати през първото тримесечие и е възможно по-нататъшно влошаване през второто тримесечие.

Последното кредитно проучване на ЕЦБ беше проведено между 19 март и 3 април, или в разгара на наложената в Европа коронавирусна карантина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg