EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ: Ръст на банковото кредитиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Ръст на банковото кредитиране

mail11:39 | 29.06.2018прегледи 929 коментарикоментари 0


През май банковите кредити в еврозоната за нефинансовите компании нараснаха на годишна база с 3,6%, като това е най-силно повишение от май 2009-а година насам. Трябва да се има предвид, че икономиката на еврозоната зависи доста силно от възможността за финансиране, като тези данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве и за бъдещи бизнес инвестиции.

В същото време растежът на банковите заеми за домакинствата стабилизираха за шести пореден месец на ниво от 2,9 на сто.

Провежданата от доста години насам агресивна политика на "евтини пари" на ЕЦБ се отразява позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители, но темпото на растеж на отпусканите заеми е все още доста под нивата от преди световната финансова и икономическа криза. Така например през 2007-а и през първата половина на 2008-а година кредитите на банките за бизнеса нарастваха с над 12% на годишна база.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през май с 4,0% след по-слаб растеж с 3,8% през април (низходяща ревизия от повишение с 3,9%), а на тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през трите месеца до края на май с 3,9 на сто. По този начин растежът на паричната маса остава за трети пореден месец под важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

Трябва да се има предвид, че паричният анализ на ЕЦБ е един от двата т.нар. "стълба" при определяне на бъдещата парична и лихвена политика, като другият съществен икономически анализ е свързан с оценката на централната банка по отношение на инфлационните рискове. Данните за кредитирането се следят внимателно и с оглед на факта, че икономиката на еврозоната е силно зависима от отпусканите от банките заеми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg