EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ понижи ключови лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ понижи ключови лихви

mail16:10 | 05.06.2014прегледи 1108 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес понижи двата ключови лихвени процента, поставяйки единия на отрицателна територия, предадоха световните агенции.
Макар да бе очаквана, стъпката е много необичайна и подчертава спешността на усилията еврозоната да бъде предпазена от изпадане в дефлация, отбелязва Асошиейтед прес.
Водещата лихва, при която се кредитират търговските банки, е понижена до нов рекорден минимум - от 0,25 на сто на 0,15 на сто. Намалена е и ставката по депозитите от нула до отрицателните 0,1 на сто. Това означава, че на практика ЕЦБ ще таксува банките, които искат да държат парите си на овърнайт депозити, уточнява Ройтерс.
Целта е банките да бъдат накарани да отпускат повече кредити, вместо да държат парите си на депозит, допълва АП. ЕЦБ се опитва да стимулира слабото възстановяване на икономиката в еврозоната и да вдигне инфлацията, която е опасно ниска на равнище 0,5 на сто.
По-късно днес се очаква франкфуртската институция да обяви идопълнителни мерки, чрез които да гарантира, че ниските лихви облагодетелстват икономиката възможно най-много, посочва АП. Инвеститорите ще следят с внимание редовната пресконференция на президента Марио Драги след заседанието.
 


Тагове: лихви, ЕЦБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg