EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ планира по-висока водеща лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ планира по-висока водеща лихва

mail15:30 | 30.09.2022прегледи 658 коментарикоментари 0


На Европейската централна банка (ЕЦБ) може да й се наложи да повиши водещата си лихва с още 75 базисни пункта на заседанието си през октомври и след това отново през декември до равнище, което вече няма да стимулира икономиката. Това заявиха управители на европейски банки, цитирани от Ройтерс.

ЕЦБ вдигна лихвата с общо 125 базисни пункта на последните си две заседания, което е най-бързият темп на затягане на паричната политика в историята на институцията. Може обаче да изминат още месеци, докато инфлацията достигне пика си. Това може да доведе до още по-резки действия от страна на банката, която закъсня с повишаването на лихвите спрямо другите големи банки.

"Трябва да кажа, че 75 базисни пункта е много добра стойност, за да запазим темпа на затягане (на паричната политика), но е необходимо да разполагаме и с последни данни", каза на пресконференция управителят на Словашката централна банка Петер Казимир. 

"Трябва да сме дейни и безкомпромисни въпреки задаващата се рецесия", добави той.

Гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен, за когото се смята, че има по-умерена позиция, също заяви, че повишение със 75 на сто може да бъде една от опциите. 

Известният с агресивната си политика управител на Австрийската централна банка Роберт Холцман също подкрепи в интервю за Блумбърг увеличение със 75 базисни пункта, аргументирайки се, че 100 пункта би било твърде много. 

Председателката на ЕЦБ Кристин Лагард отбеляза, че "първата дестинация" в цикъла на повишаване на лихвата ще бъде "неутрална", тоест нито ще стимулира, нито ще забавя растежа. 

Макар и неутралната лихва да е трудно за дефиниране понятие, икономистите смятат, че тя е в диапазона между 1,5 на сто и 2 на сто, който според Рен ще бъде достигнат тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037