EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ отрече намаляване на фискалните цели за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ отрече намаляване на фискалните цели за Гърция

mail09:32 | 15.09.2016прегледи 766 коментарикоментари 0


Европейската централна банка не подкрепя идеята за по-ниски фискални цели за Гърция след 2018 година, се посочва в официално изявление на ЕЦБ като реакция на коментари на управителя на Гръцката централна банка.

Според третата спасителна програма, договорена преди година, Гърция се съгласи да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък (изключващ разходите за обслужване на дълга) от 3,5% от БВП през 2018 година, от 2,5% през 2019 и от 2,0% през 2020 година.

Във вторник обаче Гърция посочи, че предложението за намаляване на тези бюджетни цели се подкрепя от ЕЦБ. От ЕЦБ обаче направиха официално изявление, в което се посочва: Не е правилно да се каже, че банката поддържа идеята за по-ниски фискални цели за Гърция след 2018 година.

Необходимо е първо да има дискусия сред четирите институции и Еврогрупата в рамките на настоящата рамка на трета спасителна програма, се казва в изявлението на Централната банка, визирайки основните участници в спасителната програма в лицето на ЕЦБ, ЕК, МВФ и Европейския механизъм за стабилност.

Съгласно условията на третия международен спасителен план, Атина трябва да постигне първичен бюджетен излишък в размер на 0,5% от БВП през 2017 година. Но неотдавна от ЕЦБ посочиха, че задържането на високи бюджетни излишъци в средносрочен и дългосрочен план изглежда нереалистично, подкрепяйки по този начин аналогичното мнение по въпроса, изразено от Международния валутен фонд.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че по-ниски фискални цели ще спомогнат за стимулиране на икономически растеж и ще дадат на Атина финансова възможност да облекчи част от строгите мерки на икономии, които вредят на гръцките домакинства вече в продължение на шест години.

Европейските кредитори на Гърция обаче призоваха властите в Атина да се придържат към условията на трета спасителна програма и дори призоваха за ускоряване на необходимите реформи.

Това, което е важно за ЕЦБ в момента, е, че Гърция изпълнява своите ангажименти в рамките на програмата, посочи официален представител на Европейската централна банка.

От началото на седмицата чуждестранните кредитори на Гърция започнаха оценка на напредъка на страната по отношение на реформите, предписани в последната спасителна програма, като това представлява ключова стъпка преди предоставянето на 2,8 млрд. евро допълнителна финансова помощ.

Гръцкото правителство обеща да предприеме мерки за либерализиране на енергийния си пазар, да намали пенсионните разходи, да ускори процеса на приватизация и да подобри банковото управление в замяна на свежи финансови средства, които да бъдат използвани за изплащане на държавни просрочия.


Тагове: Гърция, ЕЦБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882