EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ няма да последва УФР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ няма да последва УФР

mail12:40 | 26.04.2018прегледи 1682 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно няма да последва скоро Управлението за федерален резерв на САЩ при вдигането на водещите си лихви, информира Асошиейтед прес. 

По-слабите сигнали от икономиката и опасенията от евентуална търговска война между САЩ и Китай дават основания на централната банка на еврозоната да не бърза да започне с изтеглянето на паричните си стимули. 

Това означава, че краткосрочната референтна лихва на институцията почти сигурно ще остане на нулево равнище през предстоящата година, осигурявайки ниска цена за кредитирането на компаниите и нищожна възвращаемост за вложителите. 

Според анализатори президентът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференцията си след заседанието по парична политика ще опита да каже възможно най-малко по въпроса кога банката ще започне постепенно да спира месечните покупки на облигации на стойност €30 млрд, които в момента се очаква да продължат поне до септември. Институцията ще започне да обмисля вдигане на лихвите едва след края на програмата за парично стимулиране, уточнява АП. 

На днешното заседание на 25-членния комитет по парична политика на ЕЦБ не се очаква да бъдат направени промени в условията на програмата или лихвените равнища.

Пресконференцията на Драги обаче ще бъде следена внимателно за сигнали, кога институцията може да сложи край на месечното изкупуване на облигации. 

Според някои анализатори ЕЦБ ще реши едва през юни или юли дали да удължи програмата и след септември. 

"Най-сигурното ни предположение е, че Драги ще балансира между изразяване на оптимизъм за икономиката и опасения от лошите новини в момента", посочва Джак Алън, икономист за Европа на Capital Economics.

ЕЦБ се затруднява да ускори инфлацията над сегашния й годишен темп от 1,3% до целеното ниво от малко под 2%. Изкупуването на облигации е инструмент за постигане на тази цел, тъй като увеличава парите в обращение, допълва АП. /БТА


Тагове: ЕЦБ, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg