EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ не променя лихвата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не променя лихвата

mail11:15 | 09.01.2014прегледи 944 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес вероятно ще остави без промяна исторически ниската си лихва, готвейки се за още една тежка година за затруднената икономика на еврозоната и вземайки под внимание опасенията около заплахата от дефлация, предаде ДПА.
Анализаторите очакват на това първо за 2014 година заседание франкфуртската институция да запази водещата си лихва на равнище 0,25 на сто, след като президентът Марио Драги заяви миналата седмица пред германския седмичник "Шпигел", че не вижда нужда от незабавно действие.
"На заседанието на ЕЦБ в четвъртък не очакваме промяна на лихвата или съобщение за нови нетрадиционни мерки", отбеляза главният икономист за еврозоната на Унигредит (Unicredit) Марко Вали.
Много анализатори обаче твърдят, че силното евро, съчетано с ниската инфлация, слабия икономически растеж и лошите условия за ликвидност, би могло да принуди ЕЦБ да действа през годината, за да подкрепи икономиката на еврозоната и да разсее опасенията от дефлационен натиск.
Годишната инфлация в еврозоната отчете изненадващ спад за декември - до темп от 0,8 на сто, съобщи във вторник Евростат. Този резултат още повече отдалечи показателя от целевия праг на ЕЦБ - малко под 2 процента.
Драги нееднократно отхвърли предположенията, че еврозоната е изправена пред риск от дефлация.
Само че Бен Мей, икономист от Кепитъл икъномикс Capital Economics), предупреди, че ЕЦБ ще има още работа тази година, за да допринесе за укрепване на доверието в еврозоната, включваща вече 18 страни.
"Декемврийският спад на инфлацията в еврозоната ще подхрани опасенията, че регионът би могъл да пострада от пристъп на дефлация и ще засили натиска върху ЕЦБ да предприеме още действия в подкрепа на икономиката", коментира специалистът.
 

 


Тагове: ЕЦБ, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg