EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ не промени водещата лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не промени водещата лихва

mail08:00 | 10.01.2014прегледи 1085 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна исторически ниската си лихва от 0,25% на фона на признаците, че затруднената еврозона е изправена пред още една тежка година, предадоха световните агенции и БТА. Решението на франкфуртската институция да запази водещата си лихва на равнище 0,25%, след като я понижи с 25 базисни пункта през ноември, бе очаквано от анализаторите. Малко по-късно днес президентът на ЕЦБ Марио Драги ще даде редовната си пресконференция след месечното заседание по паричната политика. Драги заяви миналата седмица пред германския седмичник "Шпигел", че не вижда нужда от незабавно действие.
Много анализатори обаче твърдят, че силното евро, съчетано с ниската инфлация, слабия икономически растеж и лошите условия за ликвидност, би могло да принуди ЕЦБ да действа през годината, за да подкрепи икономиката на еврозоната и да разсее опасенията от дефлационен натиск, отбелязва ДПА.
Годишната инфлация в еврозоната отчете изненадващ спад за декември - до темп от 0,8%, съобщи във вторник Евростат. Този резултат още повече отдалечи показателя от целевия праг на ЕЦБ - малко под 2%.
Драги нееднократно отхвърли предположенията, че еврозоната е изправена пред риск от дефлация.
Само че Бен Мей, икономист от Кепитъл икъномикс Capital Economics), предупреди, че ЕЦБ ще има още работа тази година, за да допринесе за укрепване на доверието в еврозоната, включваща вече 18 страни.
"Декемврийският спад на инфлацията в еврозоната ще подхрани опасенията, че регионът би могъл да пострада от пристъп на дефлация и ще засили натиска върху ЕЦБ да предприеме още действия в подкрепа на икономиката", коментира специалистът.


Тагове: ЕЦБ, лихва
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg