EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ не приема гръцки облигации & Последствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не приема гръцки облигации & Последствия

mail06:40 | 06.02.2015прегледи 2927 коментарикоментари 0


Европейската централна банка реши да лиши гръцките банки от един от източниците им на финансиране, което създава опасност да доведе до финансово задушаване на Гърция, предаде Франс прес. Банката престава да приема гръцки облигации като залог за отпускането на кредити. Така се спира преференциалният режим, който позволяваше на гръцки банки да вземат пари назаем от ЕЦБ с по-ниски гаранции от нормалните. Решението беше оповестено само няколко часа след като новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че е провел "конструктивен" и "плодотворен" разговор с президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ е подложена на силен натиск по гръцкия проблем и трябваше да отговори на една липса, заяви днес главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. Изявлението му в интервю за френския в. "Ле-з-еко" се отправят необичайно остри критични към европейските институции, отбелязва АФП.
"ЕЦБ бе принудена да поеме роля, която навлече силен натиск върху институцията. Ние поехме отговорностите си, за да направим така, че паричната ни политика да може да функционира. Става дума да се отговори на една липса, защото Европа не разполага с пригодни (за целта - бел. ред.) институции. Това обаче не означава, че сме удовлетворени от сегашното положение", заявява Прат.
Той отговори на въпрос за бъдещето на ЕЦБ в Тройка кредитори на Атина (МВФ, ЕК и ЕЦБ), създадена през 2010 година, за да подпомогне Гърция. Сега обаче този формат се отхвърля от новото правителство в Атина, където Тройката стана символ на строгите икономии.
"ЕЦБ не е страна в преговорите между Гърция и кредиторите й. Ние държим гръцки държавни облигации, купени на вторични пазар.
Позицията на ЕЦБ обаче е ясна: договорът ни забранява да вземаме каквото и да било решение, което би довело до финансиране на една държава чрез паричната политика", обясни Прат.

Агенция "Блумбърг" цитира свои източници, запознати с финансовото положение на Гърция, според които Атина може да свърши парите към 25 февруари и ако не се съгласи с предложените от кредиторите условия, ще трябва да излезе от еврозоната.

Решението на ЕЦБ да лиши гръцките банки от един от източниците им на финансиране, няма да се отрази негативно върху финансовия сектор на страната. Той остава напълно защитен, благодарение на други налични канали за ликвидност, съобщи гръцкото министерство на финансите, цитирано от Франс прес. Финансовото ведомство посочи в комюнике, че решението на ЕЦБ "поставя под натиск Еврогрупата (групата на министрите на финансите на страните от еврозоната) да постигне по-бърз напредък към сключване на взаимноизгодно споразумение между Гърция и нейните партньори" по бъдещето на гръцкия дълг и икономическите реформи на страната.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги след полунощ е разговарял по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщава гръцкият сайт нюз.ин. Разговорът се е състоял непосредствено след като ЕЦБ реши да спре финансирането за гръцките банки, което крие опасност от финансов колапс на Гърция. Марио Драги е телефонирал на Ципрас, след като той се е завърнал от Париж в Атина, като го е уведомил за решението на ЕЦБ да не приема гръцки държавни облигации, като гаранция за рефинансиране на Гърция. Гръцкият премиер е казал на Марио Драги, че "той не може да отстъпи, тъй като е поел ангажимент пред гръцкия народ с дадения му от него мандат, който представлява база за водене на преговори от страна на правителството с европейските партньори".

Лихвите по дълговите книжа на Гърция прехвърлиха прага от 10 процента днес при откриването на вторичния пазар на облигации в еврозоната, след като ЕЦБ реши да лиши гърците банки от един каналите им на финансиране, предаде Франс прес.
Малко след 07:00 ч. по Гринуич (09:00 ч. бълг. време) доходността по облигациите достигна 10,051 на сто спрямо 9,678 на сто при закриването на предишната сесия.
След изборите през януари лихвата също превиши този праг, но напредъкът на разговорите по дълга й позволи леко да се понижи.

Водещият индекс на Атинската фондова борса днес отчете сериозни загуби в началото на търговията. Това беше реакция на решението на Европейската централна банка да спре един от каналите за финансиране на гръцките банки, предаде Франс прес.
Към 10:50 ч. българско време индексът се бе понижил с 5,69 на сто до 799,79 пункта, а банките бяха подложени в същото време на атака. Индексът на Атинската фондова борса за банковия сектор се срина с над 22 процента.


Тагове: ЕЦБ, облигации
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg