EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ може да вдигне лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ може да вдигне лихвите

mail17:58 | 10.04.2018прегледи 3885 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) може да стартира процес на повишаване на лихвените проценти в еврозоната като първо вдигне нивото на отрицателната депозитна лихва, заяви членът на управителния съвет на институцията Евалд Новотни, цитиран от "Ройтерс".

Той отбеляза, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за общо 2,55 тлрн. долара ще бъде прекратена до края на тази година, което ще проправи пътят за първото повишаване на банковите лихви от 2011 година насам.

"Не виждам проблем с повишаването на депозитната лихва от -0,4% към -0,2% като първа стъпка от един цикъл на затягане на лихвите, а след това, като втора стъпка, това увеличение да включва и основният лихвен процент на рефинансиране (репо лихвата), но все още е прекалено рано да се определи точната дата", заяви Новотни.

Очаква се ЕЦБ да очертае на заседанието си през юни или на това през юли как планира да прекрати програмата за "количествени улеснения" за 2,55 трлн. евро, която подпомагаше икономиката на еврозоната през последните три години.

Припомняме, че ЕЦБ потвърди след последното си заседание, че ще запази основният лихвен процент на сегашното си ниво "далеч след" края на програмата за покупки на еврооблигации. Въпреки че ЕЦБ все още не предостави по-конкретни указания, няколко от нейните членове вече заявиха, че се чувстват комфортно с прогнозите на финансовите пазари за първо увеличение на лихвените ставки през април или май 2019 година.

"Един от силните аргументи за може би малко по-бързо придвижване към нормализация на паричната политика е възможността за маневриране, ако отчетем известно влошаване на икономическите условия. Пазарите вече очакват подобно развитие", посочи Новотни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141