EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ масово купува ирландски и португалски облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ масово купува ирландски и португалски облигации

mail13:00 | 03.12.2010прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера е изкупила по-масово от очакваното ирландски и португалски държавни облигации на траншове от 100 милиона евро, за да намали лихвите по заемите. Това съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес.
Изкупуването се извършвало и в момента, когато президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обявяваше, че институцията ще продължи програмата за изкупуване на държавни облигации, отказвайки да коментира цифри.
"Програмата продължава", заяви лаконично Трише, докато някои англосаксонски медии споменаваха суми, достигащи 1 трилион евро и дори двойно повече.
Според "Файненшъл таймс", който се позовава на дилъри, ЕЦБ е изкупувала облигации на траншове от 100 милиона евро - четири пъти повече от предишните такива операции. Дилърите уточняват, че ЕЦБ не е купувала испански облигации.
Помолен да коментира тази информация тази сутрин при пристигането си на среща с медии в Париж, Трише посочи, че "ЕЦБ публикува всяка седмица сумата на своите интервенции".
Стойността на интервенциите ще бъде публикувана в началото на другата седмица, подчерта той.
Преди това в интервю за радио Ер Те Ел Трише изтъкна, че еврото е надеждна валута и че не е в криза.
Лихвите по португалските облигации вчера спаднаха под прага от 6 процента до 5,854 на сто спрямо 6,4 процента в сряда вечерта. Доходността на ирландските облигации спадна под 9 процента (8,297 на сто). Лихвата по испанските облигации беше
около 5 процента спрямо 5,25 на с то в сряда, докато италианските лихви спаднаха до 4,36 на сто спрямо 4,50 процента в сряда.
От началото на безпрецедентната програма, започнала през май в разгара на гръцката дългова криза, ЕЦБ е купила държавни облигации за 67 милиарда евро.
Всяка седмица, за да предотврати увеличението на паричната маса в обращение, което би могло да доведе до нарастване на инфлацията, централната банка "стерилизира" тези операции, като изтегля ликвидности на същата сума като тази от изкупените облигации, отбелязва АФП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158