EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ: Кредитите в чуждестранна валута крият рискoве

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Кредитите в чуждестранна валута крият рискoве

mail14:44 | 09.07.2009прегледи 672 коментарикоментари 0


others_euro1Прекалено силно търсене на евробанкноти извън еврозоната може да предизвика проблеми за заемополучателите и кредиторите в Източна Европа, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ).
Над половината от заемите в Латвия, България и Литва са деноминирани в единната европейска валута, посочва британският в. "Файненшъл таймс".
В евро са деноминирани и всички депозити в Черна гора, както и малко над 50 на сто от депозитите в Хърватия.
Компаниите и домакинствата в страните извън еврозоната продължават да теглят кредити в евро въпреки финансовата криза, надявайки се да спечелят от по-ниските лихви, посочва ЕЦБ. Тази тенденция може да доведе до затруднения за заемополучателите поради поевтиняването на местните валути и оскъпяването на обслужването на кредитите, предупреждава банката.
"Многото кредити в чуждестранна валута могат да доведат до появата на значителен макроикономически риск", отбелязват експертите на ЕЦБ. Заключенията в доклада на финансовата институция биха могли да стимулират дебата за "евроизацията".
Според тази теория, която ЕЦБ отхвърля, някои европейски страни могат едностранно да въведат еврото, въпреки че, присъединявайки се по този начин към единната европейска валута, няма да имат право на глас при определянето на валутната политика, отбелязва "Файненшъл таймс".
Поевтиняването на местните валути спрямо еврото през последните месеци натовари правителствата толкова, колкото и частния сектор. Според ЕЦБ обаче подобряването на кредитните практики е по-добро решение на проблема от "евроизацията".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 898