EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ и ФЕД обмислят промяна на лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ и ФЕД обмислят промяна на лихвите

mail13:35 | 17.01.2018прегледи 9115 коментарикоментари 0


Към момента паричните пазари в еврозоната оценяват на около 70% вероятността за първо повишение на основната репо лихва на ЕЦБ с 10 базисни пункта до края на настоящата година. Европейската централна банка може да промени насоките си към инвеститорите по отношение на провежданата парична и лихвена политика още в началото на 2018-а година, за да отрази по-добре икономическото възстановяване в еврозоната, показват оповестените миналия четвъртък протоколи от декемврийската среща на банката. Инвеститорите преценяват, че по този начин се увеличава вероятността за окончателно приключване на програмата на ЕЦБ за покупки на еврооблигации за общо около 2,55 трлн. евро през септември тази година. Това от своя страна засилва и спекулациите за следващ ход от страна на централната банка в посока повишаване на рекордно ниските лихвени ставки.

От другата страна на океана американските икономисти  почти единодушно очакват, че ФЕД  ще повиши за пореден път федералната фондова лихва на заседанието си през март и отново през юни.

Последно проучване на "Уолстрийт Джърнъл" сред 68 водещи икономисти от бизнеса и академичните среди, проведено между 5-и и 9-и януари, показва, че близо 93% от тях очакват първо повишение на основната американска лихва с четвърт процент през 2018-а година на заседанието на ФЕД през март (на 20-и и 21-ви март).

Нито един от икономистите не смята, че Федералният резерв ще повиши лихвата на следващото си заседание на 30-и и 31-ви януари. В същото време обаче почти две трети от анкетираните икономисти, или 65,2%, очакват второто увеличение на лихвените ставки на заседанието на ФЕД през юни (на 12-и и 13-и юни). 

Малко по-високата инфлация, стабилният пазар на труда и силният растеж на брутния вътрешен продукт ще дадат на Федералния резерв достатъчно основание за вдигане на федералната фондова лихва през март, заяви за "Уолстрийт Джърнъл" Грегъри Дако, главен икономист за САЩ в Oxford Economics.

През декември 2017-а година ФЕД увеличи основната си краткосрочна лихва с четвърт процентен пункт до диапазон между 1,25% и 1,5%, като в същото време американските централни банкери очертаха трикратно вдигане на лихвите ставки и през новата година. Анкетираните от "Уолстрийт Джърнъл" икономисти също очакват централната банка на САЩ да повиши лихвените ставки на три пъти през тази и на два пъти през 2019-а година.

В това последно проучване осреднената прогноза на икономистите сочи, че федералната фондова лихва ще се установи на ниво от 2,85% в дългосрочен план, което е малко по-високо от прогнозираното от ФЕД през декември средно дългосрочно ниво от 2,75%.

Анкетираните икономисти очакват и по-ниска дългосрочна безработица от около 4,1% спрямо прогнозата на ФЕД от 4,6%.

На своето заседание на 12-и и 13-и декември членовете на Фед прогнозираха по-висок икономически растеж през 2018-а година, отколкото очакванията има през септември, което отчасти отразява очаквания тласък за икономиката на САЩ от по-ниските данъци. Трябва да се има предвид, че чак след декемврийското заседание на Фед Конгресът на САЩ одобри, а президентът Доналд Тръмп подписа мащабната данъчна реформа, включваща намаляване на данъците за 1,5 трлн. долара.

Новият данъчен закон предоставя на Федералния резерв възможност да остане на път на затягане на паричната и лихвена политика, сподели главният икономист на Equifax Ейми Кътс.

Анкетираните от "Уолстрийт Джърнъл" икономисти също така прогнозират, че БВП на САЩ ще нарасне с 2,7% през настоящата година. Те очакват нивото на безработица, което в края на 2017-а година стабилизира в 17-годишно дъно от 4,1%, да се понижи до 3,9% към средата на годината и до 3,8% през декември 2018-а. Според тях темпото на разкриване на нови работни места ще продължава да се забавя, очаквайки средномесечен растеж от 165 хиляди през новата година.

Вероятността за икономическа рецесия в САЩ в рамките на следващите 12 месеца се оценява на едва около 13% - най-ниска подобна вероятност от септември 2015-а година, показват резултати от последното проучване на "Уолстрийт Джърнъл". Повече от две трети от анкетираните виждат, че рискове по отношение на перспективите за икономическия растеж са във възходяща посока (риск от по-силен от очакваното растеж). Според 90% от тях одобреното намаляване на данъците ще повиши растежа на БВП през следващите две години. Въпреки това те очакват известно забавяне на икономическия растеж до 2,2% през 2019-а и до 2% през 2020-а година.

 


Тагове: лихви, ЕЦБ, ФЕД
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg