EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ за първи път спокойна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ за първи път спокойна

mail17:45 | 04.10.2012прегледи 466 коментарикоментари 0


За първи път от месеци очакванията преди днешното месечно заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) са относително малки, докато всички погледи са отправени към проблемното дете на еврозоната - Испания, информира ДПА.
ЕЦБ успя да овладее пазарния натиск върху единната европейска валута, удържайки обещанието да направи всичко по силите си, като през септември обяви програма за изкупуване на държавни облигации на затруднени европейски страни. Има обаче опасения, че някои правителства, и най-вече това в Мадрид, могат да не изпълнят своята роля, за да продължи подемът.
Същевременно анализаторите са на мнение, че в дневния ред на заседанието на 23-мата членове на управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт не са залегнали намаляване на основната лихва или представяне на нови кризисни мерки. Според повечето специалисти президентът на ЕЦБ Марио Драги вероятно ще използва случая да обяви още няколко подробности за програмата за изкупуване на облигации, като все още не са ясни датата на нейното начало, предварителните й условия и размерът на изкупуванията.

В крайна сметка обаче решението за прилагане на програмата е в ръцете на затруднените страни, като според спекулациите Испания ще бъде първата, която ще се обърне за помощ към ЕЦБ и към спасителния фонд на еврозоната Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).
Анализаторите предупреждават, че ако Мадрид не поиска помощ, то това може отново да разпали напрежението на пазарите, както и финансовата криза в еврозоната.
Испания все още се въздържа по политически причини, като правителствените лидери изтъкват, че чакат повече подробности какво ще включва намесата на ЕЦБ на пазара, която ще бъде съпътствана от строги условия за страната.


 


Тагове: ЕЦБ, състояние
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4193