EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ готова да коригира паричната си политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ готова да коригира паричната си политика

mail17:02 | 30.01.2019прегледи 915 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да приспособи наличните политически инструменти в подкрепа на растежа и инфлацията в еврозоната, заяви в Брюксел председателят на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Наличието на нов по-предпазлив тон от страна на ЕЦБ е факт само месец, след като централната банка сложи край на програмата си за закупуване на облигации за 2.6 трилиона евро, известна като "количествени улеснения".

Припомняме, че на последното си заседание през миналата седмица ЕЦБ понижи икономическите перспективи за региона на единната валута и отвори вратата за нови мерки за стимулиране.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, централната банка заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019 година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

"Последните икономически данни и проучвания продължават да бъдат по-слаби от очакваното поради по-сдържаното външно търсене и някои специфични за отделните страни и отрасли фактори в еврозоната. Запазването на несигурността, по-специално по отношение на геополитическите фактори, и заплахата от протекционизъм натежава върху икономическите настроения", посочи Марио Драги пред Европейския парламент.

Според Драги, докато силата на европейската вътрешна икономика трябва да помогне за смекчаване на външни слабости, паричната политика на значителни стимули продължава да бъде от съществено значение.

"ЕЦБ е готова да адаптира всички свои инструменти по подходящ начин, за да гарантира, че инфлацията продължава да се движи към целта на Управителния съвет по устойчив начин. Целта на ЕЦБ е да задържи инфлацията в еврозоната малко под 2%", посочи Драги./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg