EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ: Възможни още €20 млрд. за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Възможни още €20 млрд. за Гърция

mail17:10 | 30.05.2011прегледи 518 коментарикоментари 0


Високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че Гърция би могла да получи още 20 милиарда евро (28 милиарда долара) помощ от европейските си партньори и да си осигури три пъти по толкова чрез нови мерки за икономии като продажба на държавно имущество, предаде Асошиейтед прес.
Лоренцо Бини Смаги, който е член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, твърди, че Гърция се нуждае от 60 до 70 милиарда евро до края на идната година, пише в. "Файненшъл таймс".
Според Бини Смаги дефицитът би могъл да се запълни по няколко начина. Той очертава грубо план за допълнителна помощ, поделена между правителството и представители на частния сектор. Отчасти парите от частния сектор ще дойдат чрез продажбата на държавно имущество, както и чрез инвестиции на гръцки банки в краткосрочни държавни облигации. Правителствената част ще бъде разделена - две трети от страните членки на еврозоната или около 20 милиарда евро, а останалата част от Международния валутен фонд (МВФ). Членът на ръководството на ЕЦБ отбеляза, че планът "трябва да бъде проучен още" и във всеки случай ще изисква конкретни ангажименти от гръцкото правителство да продължи да работи, за да укрепи финансите си. Миналата седмица обаче гръцките политически партии не успяха да се споразумеят по нов план за икономии, припомня АП. Бини Смаги заяви следното: "ако гръцкото правителство се споразумее по програмата, МВФ ще изплати (парите - бел. ред.) и съм убеден, че и страните от еврозоната ще изплатят своята част".
 


Тагове: ЕЦБ, Гърция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg