EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ вдигна водещата лихва на 0.75% п.п.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ вдигна водещата лихва на 0.75% п.п.

mail16:35 | 27.10.2022прегледи 576 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта), за да противодейства на рекордната инфлация. Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика. 

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 1,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,25 процента. На миналото си заседание, проведено на 8 септември, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ увеличиха лихвите също със 75 базисни пункта, а през юли - с 50 базисни пункта.

 

Институцията очаква да продължи да повишава лихвените проценти и занапред, "за да гарантира навременното връщане на инфлацията към нейното средносрочно целево равнище от 2 на сто".

Инфлацията остава твърде висока и ще продължи да бъде над целевите равнища за продължителен период от време, алармират експертите на банката. През последните месеци растящите цени на енергията и храните, смущенията във веригите за доставки и възстановяването на нивата на търсене след пандемията от коронавирус разшириха ценовия натиск и увеличиха инфлацията. Тя достигна 9,9 на сто в еврозоната. Паричната политика на ЕЦБ е насочена към намаляване на подкрепата за търсенето и предпазване от трайно повишаване на инфлационните очаквания. 

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа, придобити по Програмата за закупуване на активи (APP), за продължителен период от време - толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на достатъчно ликвидни условия и адекватна парична политика.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg