EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ефективен ли е Законът за електронните съобщения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ефективен ли е Законът за електронните съобщения

mail10:40 | 30.11.2011прегледи 550 коментарикоментари 0


На 30 ноември т.г. Парламентарна комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения ще гласува промените в Закона за електронните съобщения, а до края на парламентарната сесия Законът вече ще е факт. В приемните на гражданското движение „ДНЕС” в цялата страна за една година са постъпили над 3 хиляди жалби и сигнали за нарушени потребителски права от страна на мобилните оператори. Основните проблеми са: високата цена на предлаганата услуга; некоректно надписване на сметки и липса на контролен механизъм, който да позволи на абоната да докаже недостоверността на сумата във фактурата; високите неустойки при едностранно прекратяване на договора от страна на абоната; ощетяване на потребителите чрез отчитането на разговорите под 1 минута (30 сек;) като едноминутни; неуведомяване при изтичане срока на договора, от което следва автоматичното му продължаване, както и проблеми с преносимостта на номерата от един на друг мобилен оператор.
Използват се и нелоялни търговси практики при предлагане на т. нар. „промоции” на безплатни телефони, чрез които потребителите биват подвеждани да сключват нови обвързващи договори с мобилните оператори. Неясно се разписват клаузи в Общите условия на договорите с подвеждаща информация.
Не малко са и оплакванията от вредното влияние на монтираните в близост до жилищни сгради, училища и детски заведения и на неподходяща височина базови станции и антенни устройства на мобилните оператори. В по-голямата си част предложенията на движение «Днес» са възприети от законодателя и са заложени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.
Според експертите на движението обаче има още сериозни проблеми като:
-Голяма част от санкциите срещу операторите са незадоволителни и недисциплиниращи.
-Не е решен проблемът с ефективната защита на потребителите. Това на практика обезсмисля завишените изисквания към операторите, целящи повече прозрачност и коректност към клиентите. Чудесно е, че законът въвежда достатъчно строги изисквания, но ако няма механизъм за противодействие на некоректно и незаконосъобразно поведение от страна на операторите, то те получават свободата да не спазват въпросните изисквания.
-Проблемът с електромагнитните излъчвания на антените поради тяхната близост до жилищни сгради, детски градини и болници за пореден път е пренасочен за към Закона за здравето.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039