EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ето финалното трасе АМ „Хемус”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ето финалното трасе АМ „Хемус”

mail07:50 | 19.02.2015прегледи 7513 коментарикоментари 0


zoom_sssТрасето на АМ „Хемус“ на практика е изяснено, след като преди няколко дни бе обявено, че то ще бъде променено, като магистралата ще преминава на 15 км от Велико Търново в района на с. Поликраище, вместо досегашните близо 30 км. Там ще бъде изграден и по-голям пътен възел, през който ще се пресичат трасетата на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“. Това обяви във Велико Търново министър Лиляна Павлова. Заедно с областният управител на града проф. Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, инженерите от Национална компания „Стратегическа пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление анализираха възможностите трасето на магистрала „Хемус“ да преминава максимално близо до Велико Търново.
Пътният възел ще е в близост и до летище Горна Оряховица, а пътят до него ще се рехабилитира, стана ясно по време на огледа. „Считаме, че новото трасе и от регионална, и от икономическа гледна точка е най-доброто решение“, допълни Лиляна Павлова. Предстои да се направи препроектиране на участъка, както и точни изчисления с колко би се оскъпил проектът заради промяната.
Изграждането на АМ „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството. „Вече предсрочно обявихме търговете за първите 60 км между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч. Паралелно с това сме възложили цялостното проектиране за останалите два етапа. Първият от разклона на Плевен и Ловеч до Велико Търново, който е 85 км и вторият - от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км“, отбеляза регионалният министър.

В края на януари 2015 г. в НК "Стратегически инфраструктурни проекти" е представен доклад за изготвяне на идеен проект на етап І, който включва чертежи и планове на избраното трасе, проекти на пътните възли, съоръжения и комуникации, съобщи изданието „Строителството и градът” . За етап І е сключен и договор за предварителни археологически проучвания. Окончателният проект за етап І ще бъде предаден през май т.г. Концептуални доклади са представени и за етап ІІ и ІІІ от аутобана (окончателните - през септември). Паралелно с проектирането се провежда и тръжна процедура за проектиране и строителство на етап І на АМ "Хемус". Обжалване спря търга. Яснота по процедурата ще има до 2-3 месеца.

В края на януари 2015 г. бе представен доклад за изготвяне на идеен проект на етап І АМ "Хемус" - Ябланица до път II-35 (Плевен - Ловеч), който включва чертежи и планове на избраното трасе, проекти на пътните възли, съоръжения и комуникации.
Концептуални доклади са разработени и предоставени за разглеждане и за етап 2 АМ "Хемус" - от път II-35 до път Е-85 (Русе – Кърджали), и за етап 3 АМ "Хемус" - от път E-85 до Белокопитово.
През януари 2105 г. беше сключен договор с НАИМ – БАН за извършване на предварителни археологически проучвания – издирване на археологически обекти за доизграждане на автомагистрала "Хемус", етап 1, със срок на изпълнение 84 дни. За етап 2 и етап 3 на автомагистрала "Хемус" предварителните археологически проучвания ще бъдат възложени след окончателното изясняване на сервитута на трасето и преценка на стойността за тяхното изпълнение.
Неизградената част от АМ „Хемус“ започва от гр. Ябланица, Ловешка област, на запад и завършва при с. Белокопитово, Шуменска област, на изток и е с дължина от около 252 км. Предвижда се тя да свърже вече изградените участъци в западния и източния край и трасето да минава в близост до няколко големи и важни градове.
Проектът условно е разделен на 8 участъка, които след приключване на предпроектните проучвания ще бъдат възлагани за проектиране като няколко обособени позиции, проектирането на осемте участъка е групирано в 3 приоритетни етапа:
• Етап 1 - включва участъци 1 и 2, като започва от връзката на изградената част от магистралата след гр. Ябланица до пресичането с път II-35 (Никопол - Плевен - Ловеч - Троян - Кърнаре); дължината му е около 60 км;
• Етап 2 - включва участъци 3, 4 и 5, като започва след пътен възел с път II-35 до пресичане с път I-5 (Русе - Кърджали - Подкова); дължината му е около 85 км;
• Етап 3 - включва участъци 6, 7 и 8, като започва след пътен възел с път I-5 и завършва при източната част от АМ „Хемус“, която е в процес на изграждане; дължината му е около 110 км.
Очаква се частично финансиране на АМ „Хемус” и по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от програмен период 2014-2020.

 графика:24 часа, Национална компания „Стратегическа пътна инфраструктура“

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg