EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Етичен кодекс на 130 фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Етичен кодекс на 130 фирми

mail12:30 | 29.11.2011прегледи 794 коментарикоментари 0


130 фирми, членове на Гражданската инициатива за черни и цветни метали, приеха етичен Кодекс за отговорна търговска дейност. С подписването на Етичния кодекс, фирмите се задължават доброволно да приемат и спазват правила, които не накърняват добрите търговски практики и допълват законите в страната. В Етичния кодекс, изрично се записва, че фирмите нямат право да изкупуват елементи на железопътната и електропреносната инфраструктура, телекомуникациите или материали, за които имат достатъчно основание, да считат, че са крадени. Търговците на черни и цветни метали ще съдействат на МВР и контролните органи за установяване и залавяне на извършителите и възстановяване на откраднатото имущество на неговите собственици. „Необходимостта от Етичен кодекс е огромна, защото демонстрира на практика желанието на бранша да работи по правилата в България, както и да постави основите за промяна в общественото доверие и имидж на всички фирми, които искат да продължават да правят легален бизнес в страната”, обясни Иво Георгиев, председател на Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране. Въпреки, че и в сега действащото законодателство съществува забрана за изкупуване на всички материали от железопътната и електропреносната инфраструктура, както и ВиК шахти (чл. 60 на ЗУО), тя не се спазва и контролира ефективно. Етичният Кодекс е първият подобен документ, подписван от фирмите в сектора за рециклиране на отпадъци. Този документ ще бъде предложен и на останалите браншови организации в отрасъла. Спазването на етични стандарти и правила е начин бизнесът да започне да се самоконтролира, без да се стига до налагане на административни санкции и рестриктивни забрани от страна на държавата, като банкови гаранции, въвеждане на безкасово плащане и безвъзмездно предаване на отпадъци. Подписването на Етичен кодекс е една от първите мерки, предложени от Гражданската инициатива, която ще бъде последвана от създаване на WEB-базирана он-лайн система за оплаквания и жалби от гражданите, както и система от Стандарти за дейността, ако предложенията бъдат гласувани и приети в Народното събрание.
Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране е създадена на 10 юни 2011 г. в Пловдив. Сдружението обединява представители на малки и средни фирми в бранша, които категорично се противопоставиха на опита на държавата да монополизира един добре работещ, експортно ориентиран сектор в българската икономика чрез налагане на административни промени с нов законопроект за управление на отпадъците (ЗУО).
За 2010 г., секторът от компании за рециклиране е генерирал приходи в държавния бюджет за близо 30 млн. лева- корпоративен данък, 25 млн. лева – данъци, такси, осигурителни вноски. Отделно 7 млн. лева – 10 % данък от физическите лица, които предават метални отпадъци, 25 млн. лева –приходи в БДЖ от превоз на скрап за фирми в региона.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163