EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Етерични производители се обединиха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Етерични производители се обединиха

mail15:05 | 22.06.2022прегледи 1002 коментарикоментари 0


Единадесет водещи производители на етерични масла в България се обединиха в сдружение „Дестилирано в България“ в Стара Загора. Целта на обединението е да създаде условия за устойчиво развитие на етерично-маслената промишленост в страната, като съдейства за решаването на общите проблеми в сектора, създаването и внедряването на единни стандарти, насърчаване на образователната и научноизследователска дейност и издигане имиджа на страната като доставчик на етерични масла.

Сдружението обединява компаниите БГ Ойлс, Гален-Н, Джамбаз груп, Есетере България, ЕТ „Арко-Иван Пенев“, ЕТ „Митко Алексиев“, ЕТ „Слави-Младен Демиров“, Лавена, Павлови Фууд Индъстрийс, Робертет България, Стройкомерс-ТТ. Общият преработвателен капацитет на дестилериите е над 630 куб. метра, а преработваните култури включват маслодайна роза, лавандула, маточина, бял равнец, салвия, тамян, смирна и др. Сдружението ще приветства в редиците си всички дестилатори на етерично-маслени култури в страната, които отговарят на условията за членство и приемат етичния му кодекс.

Износът на етерични масла от България се е утроил през последното десетилетие, като през 2021 г. неговата стойност възлиза на над 100 млн. щатски долара, по данни на ИнтелиАгро. Секторът е експортно ориентиран като положителното му търговско салдо за миналата година е 94 млн. щатски долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg