EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Естония с икономически залог върху еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Естония с икономически залог върху еврото

mail11:30 | 22.10.2010прегледи 956 коментарикоментари 0


Защо една малка страна с малък дълг иска да замени валутата си с евро, което е засегнато от дълговата криза и задаващата се валутна война?
В Естония, която ще стане 17-та страна членка на еврозоната през януари, въпросът се задава предимно от икономистите, докато ръководителите на страната и обществото го приемат като въпрос на вяра, че еврото, като всички други форми на интеграция в Западна Европа, ще се отрази благоприятно на бившата съветска република, предаде Асошиейтед прес.
Дянсоцентристкото правителство на премиера Андрус Ансип вярва, че общата валута ще увеличи чуждестранните инвестиции и ще намали разходите на бизнеса при обмена на валутите в страната, чието население е 1,3 милиона души.
Приемането на еврото ще затвърди и желанието на Естония да стане пълноправен член на европейското семейство - роля, която не може да омаловажена в страна, където притесненията от Русия все още са дълбоко вкоренени.
Скептиците - предимно икономисти и националисти от периферията на политическата сцена, твърдят, че икономическата полза за Естония ще бъде минимална, ако въобще я има, и приемането на еврото дори може да попречи на усилията на страната да стигне по-богатите страни от еврозоната.
В периода 2004-2007 година естонската икономика прегря и нарасна с 8 процента на годишна основа, а инфлацията през 2008 достигна 10 на сто. В резултат Естония изгуби конкурентоспособността си, като работната ръка стана надценена, посочва анализаторът от Capital Economics Нийл Шиъринг.
Естония се ангажира да приеме еврото, когато се присъедини към ЕС през 2004 година. Няма предвидена клауза за неучастие, както е в случая с Великобритания, която все още използва британската лира.
Тъй като ангажиментът няма срок, Естония би могла да запази кроната малко по-дълго, докато види дали еврозоната ще реши проблемите си. Финансовите проблеми на правителствата в Ирландия, Гърция, Португалия и Испания разтресоха основите на
валутния съюз, а курсът на еврото скочи напоследък, тъй като останалите страни се опитват да обезценят валутите си и да насърчат износа си. По-скъпото евро ще свие износа на еврозоната.
Ако заеме изчаквателна позиция, за да се види какво ще стане, Естония може да запази гъвкавост в икономическата си политика, което да й помогне да достигне европейския жизнен стандарт, посочват скептиците. Правилата в еврозоната няма да разрешат на страната да поддържа по-голям бюджетен дефицит, разрешаващ по-високи равнища на инфлация, или регулиране на лихвите, така че да отговарят на нейната собствена икономика.
Страната има много да наваксва. Тя ще бъде най-бедната в еврозоната - като нейният брутен вътрешен продукт (БВП) ще се равнява на около две трети от средния БВП в еврозоната измервано в покупателна способност, според Евростат.
Естония, която стана независима след разпадането на СССР през 1991 година, ще се присъедини към страните с обща европейска валута след най-тежката си рецесия. През 2009 година БВП на страната се сви с почти 14 процента, а безработицата достигна 18 процента през второто тримесечие на тази година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4187