EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Естония - икономически модел след гръцката криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Естония - икономически модел след гръцката криза

mail18:00 | 11.05.2010прегледи 2372 коментарикоментари 0


Естония, най- малко затъналата в дългове държава от Европейския съюз, може да се превърне в стандарт, с който да се сравняват останалите държави - кандидатки за присъединяване към еврозоната след като монетарният съюз напредва по отпускане на почти $ 1 трлн. в защита на валутата си от причинения от Гърция кръвоизлив, отбелязва Bloomberg.
Балтийската държава ще оправдае и надмине фискалните критерии, заложени като изискване за присъединяване към зоната с единна валута, смятат от Европейската комисия. Това означава, че Естония вероятно ще получи подкрепата на европейските чиновници, които утре предстои да оценяват кандидатурата й за членство, коментира Кристиан Келер, главен икономист по развиващите се пазари в Barclays Capital.
„Естония формира в известна степен модел за фискалната дисциплина, която ЕС сега иска да въведе в цялата еврозона,” коментира Келер през Bloomberg.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу коментира преди ден, че е „много вероятно” Естония да се присъедини към еврозоната скоро. Това ще бъде втората малка държава след Кипър, която влиза в еврозона, с БВП в рамките на $23 млрд.
Естония е заложила през тази година държавният й дълг да бъде в рамките на 9.6 % от БВП, а дефицитът - 2.4 %. Това е изключение, и при другите държави може да има забавяне по присъединяването в еврозоната в резултат на повишаването на разходите по финансиране на натрупаните дефицити, коментираха преди седмица от рейтинговата агенция Fitch.
Предприетите от Естония мерки за стабилизиране на икономиката се отразиха на потреблението и в резултат беше отчетен спад от 14.1 % през миналата година. Икономиката се понижи с още 2.3 % през първите три месеца на тази година, става ясно от публикуваните днес данни на Националното статистическо бюро.
Балтийската държава сега е изправена пред опасността от увеличаване на бедността, основно сред пенсиониращите се хора, и ще се опита да преодолее трудностите чрез правителствени мерки по икономическо сътрудничество и развитие.
Нито една от настоящите членове на еврозоната няма да отчете дефицит до 3 % от БВП през тази година, отбелязват от Европейската комисия.  Сред кандидат- държавите за присъединяване - дефицитът на Полша ще нарасне до 7.3 % от БВП, а на Унгария ще бъде в рамките на 4.1 % от БВП, прогнозират от ЕК. Икономиката на Чехия също предстои да се свие до 5.7 от 5.9 %.
Индексът, измерващ съотношението дълг - БВП, който ще бъде средно около 84.7 % в еврозоната през тази година, ще достигне 78.9 % в Унгария, 53.9 % в Полша и 39.8 % в Чехия през 2010 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg