EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС:Слаб ръст на заетостта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Слаб ръст на заетостта

mail15:30 | 02.04.2014прегледи 1076 коментарикоментари 0


Според последния тримесечен преглед на заетостта и социалното положение на ЕК неотдавнашното икономическо възстановяване все още не е довело до нови работни  места и социалното положение в ЕС показва слаби признаци на подобрение. В този анализ се посочва също така, че равнището на бедността ще нарасне, а ефективността на разходите за социална закрила ще се подобри леко през 2013 година макар и  въздействието от това да бъде много слабо. В последния тримесечен преглед се подчертава, че пазарите на труда в ЕС продължават да се възстановяват със слаби темпове.
Първите признаци за стабилизирането на заетостта се наблюдават през 2013 година: през второто полугодие се регистрира растеж от 0,1 на сто. В сектора на услугите има положителен ръст, а в сектора на строителството и на промишлеността вече се закриват  по-малко работни места. Въпреки това данните от третото и четвъртото тримесечие на 2013 г. показват, че във все повече държави членки на ЕС развитието на икономиката не е съпътствано от създаването на работни места. Следователно е твърде рано да се прецени дали настоящото възстановяване ще бъде предпоставка за нови работни места.

Задълбочаващи се финансови трудности
Доходите на разположение на домакинствата изостават от растежа на БВП. През 2013 г. Реалният брутен разполагаем доход на домакинствата (БРДД) продължава да намалява на годишна база в еврозоната в реално изражение, макар и с по-бавно темпо, отколкото преди.
Друга тревожна тенденция са непрекъснато увеличаващите се финансови затруднения от 2010 г. като все повече хора твърдят, че прибягват до спестяванията си, а от неотдавна дори задлъжняват, за да посрещнат ежедневните си жизнени разходи.
Домакинствата с най-ниски доходи са най-тежко засегнати: 10 на сто от възрастните в домакинствата с ниски доходи са принудени да натрупват дългове, а други 15 на сто трябва да прибягват до спестявания, за да покрият текущите си разходи (в сравнение с 5 на сто и 12 на сто за цялото население).

Значително намаляване на броя на работните места
Според данните за януари 2014 г. безработицата продължава да е на рекордно високи равнища с около 26 милиона души (10,8 на сто от икономически активното население) в ЕС, които търсят работа. В няколко държави членки безработицата остава близо до рекордно високите нива, наблюдавани в началото на кризата. Прегледът също така показва, че все повече се използва временна и почасова работа. Има доказателства, че от началото на кризата временната заетост по-рядко води до постоянна работа. В същото време стабилността на работното място е намаляла значително, особено за мъжете и младите хора, и разликите между държавите членки са се задълбочили.
Във връзка с високата безработица и несигурността на работното място разходите за единица труд в еврозоната през 2013 г. не се увеличават. Това задълбочава риска от дефлационен натиск за нарастване на разходите, което би могло да влоши изгледите за устойчиво възстановяване и трайна заетост.

Равнището на бедността се очаква да нарасне
През 2011 и 2012 г. бедността и социалното изключване продължават да се увеличават и според последните налични данни през 2013 г. се отбелязва по-нататъшно увеличение за държавите, в които икономическите условия и условията на пазара на труда продължават да се влошават.
Процентът на хората, изложени на риск от бедност, е останал  стабилен като средна стойност на равнището на ЕС между 2011 г. И 2012 г., което не дава представа за различните тенденции на национално равнище. Всъщност населението, застрашено от бедност или социално изключване, се е увеличило в една трета от
държавите - членки на ЕС, включително в някои държави, където първоначално е било малко на брой. Особено голямо увеличение на бедността се наблюдава в Гърция. Очаква се да бъде отчетено допълнително нарастване на бедността за периода 2011 - 2013 г. В няколко източноевропейски държави, включително в Гърция.
Въздействието на разходите за социална закрила
Независимо от лекото подобрение стабилизиращото въздействие на разходите за социална закрила остава много слабо през 2013 г. с много по-бавен от очаквания темп на растеж. Анализът отразява значителните различия между отделните държави. В Гърция и Португалия вследствие на допълнителните реформи на системите за данъчно облагане и за социални обезщетения през 2012-2013 г. приходите на всички или на повечето домакинства са намалели. В други държави (Естония, Латвия, Литва и Румъния) промените от последната година са се отразили положително като цяло върху доходите на домакинствата, като в пропорционално изражение в най-голяма степен са били облагодетелствани домакинствата с по-ниски доходи. В Обединеното кралство и Испания приходите на домакинствата с най-ниски доходи са се свили в най-голяма степен поради промените в политиката през периода 2012-2013 година.

 


 


Тагове: ЕС, ръст, заетост
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg