EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:Селскостопанските стоки поскъпват силно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Селскостопанските стоки поскъпват силно

mail17:45 | 29.06.2023прегледи 467 коментарикоментари 0


Цените на селскостопанските стоки са продължили силно да нарастват през първото тримесечие на 2023 г., но повишението е с най-бавния темп от началото на руската агресия срещу Украйна. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта й. 

През първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. средната цена на агропродуктите в ЕС като цяло се е увеличила значително - избраната кошница с продукти е поскъпнала със 17 на сто. В България растежът е почти 5 на сто. 

Все пак това представлява по-нисък процент на увеличение в сравнение с темпа на промяна от предходния тримесечен период. За четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същото на 2021 г. в ЕС цените скочиха с 26 на сто, а в България – с над 17 на сто. 

В рамките на кошницата с продукти се наблюдава особено силно увеличение на цените на яйцата (с 60 на сто средно в ЕС), ориза (51 на сто), маслините и свинското месо (и двете с по 49 на сто). Общото повишение на цените на яйцата в ЕС отразява не само недостига на фуражно зърно и намаления износ на зърно от Украйна, но и избухването на птичи грип в Белгия и Нидерландия.

Производството на селскостопанска продукция е свързано със значителни разходи, отбелязва Евростат. Земеделските производители трябва да правят покупки на стоки и услуги, които да бъдат използвани като суровини в производствения процес. Въпреки че цените на продукцията продължиха да се покачват между първото тримесечие на 2022 г. и съответното на 2023 г., същото се случи и със средната цена на стоките и услугите, потребявани в момента в селското стопанство (т.е. суровини, които не са свързани с инвестиции) в ЕС като цяло. Те са се увеличили с 11 на сто за същата кошница със суровини.

Това също е по-бавен темп на нарастване от този, регистриран между четвъртото тримесечие на 2021 г. и четвъртото тримесечие на 2022 г. (ръст с 27 на сто). В рамките на тази кошница има значително покачване на цените на храните за животни (16 на сто), семената и посадъчния материал (14 на сто) и продуктите за растителна защита и пестицидите (12 на сто).

В почти всички страни от ЕС средната цена както на селскостопанската продукция, така и на суровините, които не са свързани с инвестиции, се е увеличила между първото тримесечие на 2022 г. и това на 2023 година.

Най-резките темпове на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция се отчитат в Испания и Португалия (и двете бележат ръст с 33 на сто). Сушата на Иберийския полуостров през 2023 г. доведе до намалено производство, което даде допълнителен тласък на покачването на цените. Литва беше единствената страна от ЕС, в която средната цена на селскостопанската продукция спадна през този период (спад с 2 на сто). 

Най-рязък ръст на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, е регистриран в Унгария (29 на сто), Полша (20 на сто) и Словакия (19 на сто). Най-ниските нива на увеличение са в Нидерландия (1 на сто), Малта и Люксембург (и двете с 3 на сто).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158