EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:Пазарът на нови автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Пазарът на нови автомобили

mail08:10 | 18.09.2013прегледи 930 коментарикоментари 0


Продажбите на нови автомобили в ЕС отново са намалели през август въпреки завръщането на лек икономически растеж, предаде Асошиейтед прес. С 5 на сто са спаднали новите регистрации миналия месец - колкото беше увеличението през юли, породило надежди за изход от кризата, отбелязва АФП.
В страните от ЕС (без Малта) са били продадени 653 872 коли, по данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители. За първите осем месеца на годината продажбите са се свили с 5,2 на сто до 7,84 милиона в сравнение със същия период на 2012 година, допълва АП. Това е най-слабият период от януари до август, откакто асоциацията е започнала да води такива статистики през 1990 година.
Великобритания единствена отчита увеличение на продажбите на автомобили през август (+10,5 на сто).
Новите регистрации във Франция са намалели с 10,5 процента, в Испания - с 18,3 на сто, а в Италия - с 6,6 процента. В страните в криза като Испания и Гърция високата безработица особено силно се е отразила на продажбите на автомобили на умерени цени.
Повечето автомобилостроители отчитат лоши резултати за август, когато по принцип продажбите са по-слаби, тъй като повечето концесионери са във ваканция.
Германският гигант Фолксваген (Volkswagen) отчита спад на продажбите от 11,2 на сто, а френският Пе Ес А Пежо Ситроен (PSA Peugeot Citroеn) - с цели 17,3 процента. Японските автомобилостроители Тойота (Toyota) и Нисан (Nissan) са продали съответно 5,4 и 7,3 процента по-малко коли, южнокорейският Хюндай (Hyundai) отчита спад от 5,6 процента, намалението при италианския Фиат (Fiat) е с 4,8 на сто, а при американския Форд (Ford) - с 1,5 процента.
Луксозните германски марки Даймлер (Daimler) и Бе Ем Ве (BMW) обаче са се справили добре, с увеличение на продажбите съответно от 5,8 и 9,8 на сто.
Увеличение има и при френския автомобилостроител Рено (Renault), с 6 процента, както и при американския Дженерал мотърс (General Motors) - с 5 процента, благодарение на евтините
им марки Дачия (Dacia) и Шевролет (Chevrolet). Според анализатори дъното напродажбите е достигнато през първите шест месеца на годината със спад от близо 7 процента, така че за цялата година не се очаква спад, по-голям от 5 на сто.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg