EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСО искат такса от ВЕИ производителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСО искат такса от ВЕИ производителите

mail10:45 | 24.01.2014прегледи 2987 коментарикоментари 0


Има предложение от ЕСО таксата за достъп до мрежата на електроразпределителните дружества, която ще плащат производителите на енергия ВЕИ, да е нула лева, а за достъп до мрежата на ЕСО - около 2,70 лв., каза Еленко Божков от ДКЕВР. Очаква се на 30 януари да има открито заседание по темата, след това - обществено обсъждане, след което ДКЕВР ще излезе с окончателно решение и е възможно от средата на февруари новата такса да е факт, прогнозира той.
Причината да няма цена за достъп до мрежите на трите ЕРП е, че за тях разходите, които възникват са инвестиционните разходи, които така или иначе са им признати в цената. Докато при ЕСО разходите за достъпа на ВЕИ мощностите до мрежата са по-големи и не са покрити от цената, обясни още Божков. ЕСО е обосновала исканата цена за достъп с построените нови електропроводи 110 киловолта, чрез които с преносната мрежа се свързват вятърните паркове в Североизточна България.
Очаква се заедно с решението за новата постоянна цена за достъп до мрежата, ДКЕВР да излезе и с решение за това как да бъдат върнати на ВЕИ производителите средствата, събрани от ЕРП-тата и от ЕСО под формата на временна цена за достъп. Тя  беше отменена с решение на ВАС. ДКЕВР ще постанови краен срок за връщането на тези средства, обясни Божков.
По повод либерализацията на енергийния пазар Божков коментира, че пазарът на електроенергия не може да бъде напълно либерализиран от началото на 2015 г., както предвижда европейската директива. Според Божков ЕС допуска либерализацията да продължи и през 2015 г. Основното сега е да заработи балансиращият пазар на електроенергия и се надявам от февруари това да се случи, прогнозира Божков.

 

 

 


Тагове: ЕСО, ВЕИ, такса
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153