EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСО иска отделяне от НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСО иска отделяне от НЕК

mail07:20 | 22.04.2013прегледи 987 коментарикоментари 1


ЕСО е на загуба от регулираната си от ДКЕВР дейност, а трябва да се осигури възможност за отделяне на дружеството от НЕК, за да се изпълнят изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и страната ни да не бъде санкционирана от ЕК. Това заяви изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов на заседанието на обществения съвет по енергетика в МИЕТ, на който присъстват министър Асен Василев, заместник министърът Божан Стоянов, експерти от енергийните дружества и регулатора. Иван Йотов каза, че със своята заявка за цена за достъп от 1 юли 2013 г. ЕСО в никакъв случай не желае повишаване на цените за крайните потребители, но дружеството е на загуба. Това се случва, защото на ДКЕВР й е най-лесно да намали цената за държавните енергийните дружества, посочи Йотов. От регулираната ни дейност ние сме с над 150 млн. лв. загуба и сме я намалили на 39 млн. лв. най-вече с продажба на преносен капацитет, каза Йотов. Той обаче посочи, че сега износът е намалял, приходите на ЕСО съответно ще са в пъти по-ниски от тези през 2012 година.

Пламен Стефанов - представител на "Енерго-Про", заяви, че при последната промяна на цените на тока от 5 март резервите са били потърсени основно от електроразпределителните дружества. Общо 480 млн. лв. дефицит има при тях и на практика тези дружества са декапитализирани, заяви той. ВЕИ-производители пък обявиха, че заради въвеждане на таксата за достъп до мрежата инвеститорите в такива проекти са изпаднали в неплатежоспособност и скоро ще има придобиване на "зелени
централи" от страна на банките. Константин Стаменов - представител на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, отбеляза, че в системата на енергетиката има много резерви и не трябва да се допуска увеличаване на цените на енергията от 1 юли, най-вече защото това ще засегне и българския бизнес. Александър Заговор от КТ "Подкрепа" заяви, че представителите на миньорите не искат да се увеличават цените на електроенергията, но трябва да се спасят българските мини. Стефан Герчев - член на ДКЕВР, заяви, че винаги преди определяне на нови цени енергийните дружества искат големи повишения, но те никога не са били разрешавани от ДКЕВР. Средно сме увеличавали цените на електроенергията с 4%-6%, само миналото лято се наложи да се повишат цените с 13% заради голямото въвеждане на ВЕИ-централи, каза Герчев. В отговор на това производителите на "зелена енергия" заявиха, че само около пет процента от повишението на цените на тока се дължали на "зелената добавка". Мариана Христова от Гражданската квота към Съвета предложи да се разпредели цената от "зелената енергия" върху всички "мръсни производства", които да я покриват вместо крайните потребители.
 


 
Коментари
 
ПЕКЕНЕЗ - 22-04-2013 г. 08:02:00

При такива неграмотни директори в НЕК като Владимир Стоянов Христов "ДЖИПА" Вие какво очаквате?Докато не изметем тази сволач ще плащаме ток като злато.А те ще гушат без проблемно!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg