EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:Ново изчисляване на бюджетния дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Ново изчисляване на бюджетния дефицит

mail16:30 | 25.09.2013прегледи 716 коментарикоментари 0


Финансови експерти на ЕС са постигнали предварително споразумение за промяна на начина, по който страните членки определят бюджетния си дефицит, предаде Асошиейтед прес. Новият метод ще намали натиска за строги икономии в някои икономики, засегнати силно от кризата.
Промените в начина, по който се изчислява структурният дефицит, ще имат "значителни" положителни последици за Испания заради структурата на испанския трудов пазар и донякъде по-слабо въздействие върху Ирландия, Гърция и Португалия. Испания се бори с рекордна безработица от около 26%. Измененията ще дадат възможност на правителството за малко по-мека фискална политика и това ще може да допринесе за стимулиране на растежа. Споразумението на ниво работна група трябва да бъде одобрено на среща на министрите на финансите на ЕС идната седмица, посочи източник, пожелал анонимност. Промените са технически и са свързани с изменение на метода, по който се измерва разликата между потенциалния и структурния растеж. Те обаче могат да имат значително въздействие, тъй като резултатът от тези изчисления се използва за определяне на размера на структурния дефицит (годишен баланс, коригиран спрямо икономическия цикъл без еднократни и временни мерки - бел. ред.), на чиято основа Европейската комисия разработва препоръките си.
Нововъведенията също така изглежда са съобразени с критиките, че правилата на ЕС са влошили ситуацията, изисквайки от правителствата да намаляват бюджетния си дефицит дори в условията на рецесия и рекордна безработица, допълва АП.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057