EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:Нова система за е-ертифициране при внос на биопродукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Нова система за е-ертифициране при внос на биопродукти

mail17:37 | 20.04.2017прегледи 639 коментарикоментари 0


Нова система за електронно сертифициране при вноса на биологични продукти действа в Европейския съюз. Така контролът върху вноса ще се подобри, ще се осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и ще се ограничи евентуалният риск от измами. В същото време ще се осигурят по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти.

Предвиден е шестмесечен преходен период, в който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. обаче вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.

Новите правила налагат сертификатите за внос да станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна система TRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС. Непрекъснатият достъп до тази система улеснява търговията и осигурява бърза реакция при заплахи за здравето, тъй като позволява да се следи движението на стоките.

„Нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните. Макар благодарение на тези стандарти Европа вече да се е наложила като световен лидер в безопасността на храните, трябва да продължаваме неуморно да разработваме нови и още по-успешни мерки в тази насока. С новите правила ще се подобри проследимостта на биологичните продукти, които представляват важен разрастващ се пазар“, коментира еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган./Български фермер

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053