EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕСМ:България е перфектна по евросредствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСМ:България е перфектна по евросредствата

mail18:00 | 10.11.2015прегледи 855 коментарикоментари 0


България за втора поредна година без грешка в усвояването на средства от Европейския социален фонд. Това съобщиха от ЕСП. В публикувания днес годишен доклад за изпълнението на европейския бюджет, Европейската сметна палата представи резултатите от финансовия одит за 2014 г.
„13 операции бяха проверени в България за 2014 г. като осем от тях се отнасят до Европейския социален фонд, а пет за Програмата за развитие на селските райони. За втора поредна година, в България не бяха открити грешки в рамките на проверките по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, а откритите две грешки в областта на земеделието не са количествени. Това е доказателство за отлична работа на националната администрация, отговорна за разходването на европейски средства“, коментира след среща в ЕСП Илиана Иванова.
В допълнение, докладът отчита задоволителни коригиращи действия в България по отношение на слабостите в системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), констатирани при преходни одити на Палатата. Одиторите са констатирали като ефективни корективните действия, предприети в рамките на плана за действие. СИЗП е подобрена и редовно се актуализира като също е подобрено качеството на проверките на място.
Публикуването на Годишния доклад за изпълнението на европейския бюджет от ЕСП слага началото на процедурата по освобождаване от отговорност, която е основен инструмент на Европейския парламент за контрол върху изразходване на европейските фондове.

Специалното обяснение вероятно е предизвикано от текст на БНР, който бе препечатан от доста он лайн сайтове, че България – пример за неправомерно дадени средства по програми на ЕС. Кореспондентът на БНР в Брюксел пише: "Страната ни е дадена като пример за лоша практика да се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където според одиторите финансирането не е било конкретно насочено. Въпреки че критериите за подбор са били определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането, тъй като наличният бюджет е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. Така са платени пари, които надвишават нуждите."

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg