EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Есенната прогноза на МВФ за Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Есенната прогноза на МВФ за Европа

mail13:10 | 08.10.2014прегледи 1283 коментарикоментари 0


Съживяването ще продължи през 2014 и 2015 година с различен темп в нововъзникващите пазарни икономики в Европа. Рисковете идват най-вече от еврозоната, посочва Международният валутен фонд (МВФ) в доклада си, който бе оповестен в полската столица. МВФ предвижда в този район растеж от 2,7 на сто през 2014 година, което е корекция надолу с 0,1 на сто спрямо юлските прогнози. За 2015 година очакванията са за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от района с 2,9 на сто след отчетените +2,8 на сто миналата година, посочва Франс прес. Перспективите продължават да бъдат различни в нововъзникващите пазарни икономики и в развиващите се икономики в Европа със силен растеж и подобрение на заетостта в Унгария и в Полша, но при трайна слабост в Южна Европа", посочват експертите на МВФ.
"Нови сътресения на пазарите и по-слабо съживяване в еврозоната продължават да бъдат основните рискове пред перспективите" за този район, допълва в новия си доклад Фондът.
МВФ включва в категорията европейски нововъзникващи пазарни икономики седем страни членки на ЕС (Полша, Румъния, Унгария, България, Литва, Латвия и Хърватия), както и две страни извън ЕС - Турция и Сърбия.
Други страни от района - Словакия, Словения и Естония, които са част от еврозоната, както и Чехия се определят от Фонда като "напреднали страни". В Унгария и най-вече в Полша - водеща икономически сила в района - растежът вероятно ще се ускори до съответно 2,8 на сто и 3,2 на сто тази година, засилвайки темпа още през 2015 година до 3,3 на сто в Полша, но спадайки до 2,3 на сто в Унгария.
Турция вероятно ще отчете растеж от 3 на сто тази и идната година с "умерено частно потребление", като държавните инвестиции се очаква да бъдат основният му двигател.
За сметка на това балканските страни, пострадали силно от катастрофалните наводнения през май, ще забавят растежа си тази година преди очакваното съживяване през 2015 година "с инвестициите за възстановяване на засегнатите района".
Две страни - Хърватия и Сърбия - вероятно ще останат в рецесия тази година (съответно -0,8 на сто и -0,5 на сто) преди да възстановят растежа си през 2015 година (+0,5 на сто и +1 на сто).
Чехия, която изпадна в рецесия миналата година със свиване на икономиката от 0,9 на сто, вероятно ще отчете тази и идната година растеж от 2,5 на сто. Словашката икономика се очаква да нарасне съответно с 2,4 на сто и с 2,7 на сто тази и идната година.
В балтийските страни растежът се очаква да бъде относително силен тази година с +3 на сто за Литва, +2,7 на сто за Латвия и +1,2 на сто за Естония, ускорявайки темпа през 2015 година до съответно +3,3 на сто, +3,2 на сто и +2,5 на сто.

Латвия влезе в еврозоната на 1 януари 2014 година или три години след Естония, а Литва ще се присъедини към страните, въвели единната валута от 1 януари идната година. "При траен риск от забавяне паричната и лихвената политика би трябвало да се използва в подкрепа на търсенето и управлението на рисковете от нестабилност на пазарите", препоръчва МВФ.
"Приоритете за повечето страни от района остават подобряването на рамките на уреждането на дълга и напредъкът в реформите на трудовия пазар", посочват експертите на Фонда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg