EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС – заден ход за банкерски бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС – заден ход за банкерски бонуси

mail11:30 | 08.03.2013прегледи 580 коментарикоментари 0


Европейците си дадоха малко повече време, за да приемат текст, който бе определен като "революционен" и поставя таван за бонусите на банкерите. Целта на отлагането е да се избегне изолирането на Великобритания два дни след вота в Швейцария срещу "златните парашути" за корпоративните мениджъри, предаде Франс прес. "Споразумение с консенсус очевидно би било най-доброто решение", посочи ирландският министър на финансите Майкъл Нунан, откривайки дебата днес по новите банкови правила, наречени Базел III, предвиждащи да бъдат ограничени бонусите, както иска и Европарламентът.
"Това е революционна мярка, която ще направи икономическата система по-справедлива и по-сигурна", заяви миналата седмица пред медиите президентът на Европарламента Мартин Шулц. Засега това споразумение се подкрепя от 26 от 27-те страни от ЕС с открояващото се изключение - Великобритания. Британският министър на финансите Джордж Озбърн подчерта на обсъждането в Брюксел, че страната му е платила "висока цена за безотговорността на банкерите" и подкрепя по-отговорните
възнаграждения в дългосрочна перспектива.

Текстът (за бонусите на банкерите - бел. ред.) не изисква единогласието на държавите членки на ЕС, а само квалифицирано мнозинство, за да бъде одобрено, но Озбърн помоли колегите си да продължат дискусиите през идните години, за да бъде постигнат компромис, който да бъде приемлив за Великобритания. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле му отговори положително, допълвайки, че "настоятелно иска Комисията, ирландското председателство и дори Европарламентът даизползват останалото поле за маневриране", за да бъде постигнато споразумение, което е приемливо за всички. Тази позиция бе подкрепена от Португалия и Италия.
Според досегашните договорености между евродепутатите и страните от ЕС таванът на бонусите за банкерите трябва да бъде не по-голям от едногодишна заплата. В изключителни случаи и само с единодушно гласуване на събранието на акционерите бонусът може да достигне две годишни заплати, но не и повече, припомня ДПА.
На 3 март 67,9 процента от швейцарците, чиято страна не е членка на ЕС, подкрепиха инициативата за ограничаване на вредната практика за изплащане на огромни възнаграждения, бонуси и обезщетения на шефове на компании.
Повечето депутати в Европейския парламент са неотстъпчиви пред закъснението на плановете за шокови тестове на 8000 банки в Европа, за да бъдат накарани да създадат свой резерв. След дълги преговори ЕП сключи споразумение с повечето страни, но поради „технически преговори” то се бави от Великобритания, страната с многото финансови институции, противопоставяща се на тавана на бонусите за банкерите. Според водещия преговарящ, бонусите са една малка част, същината се отнася за стабилизиране на банките. Във видеото на ЕвропарлТВ ще видите още новини за дъмпинга на плодове и реформите в Минмар.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049