EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕС ще спира мигрантския поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще спира мигрантския поток

mail06:40 | 05.02.2017прегледи 837 коментарикоментари 0


Лидерите на ЕС договориха програма от 10 точки за ограничаване на миграционния поток към Европа през Средиземно море, съобщиха днес дипломати, присъстващи на срещата и цитирани от ДПА.
Тя включва засилване на помощта за либийските власти и по-специално за либийската брегова охрана, с цел пресичане на потока от мигранти, както и финансова помощ за създаване на безопасни лагери за бежанци в страната. Самите лагери ще бъдат администрирани от подкрепяното от ООН правителство в размирната страна. Ройтерс припомня, че вчера конкретно споразумение по този въпрос подписаха премиерът на Италия Паоло Джентилони и либийският премиер Файез ал Серадж.
ЕС също така ще помага за доброволното репатриране на бежанците, желаещи да се завърнат в своите страни, и ще работи със съседните на Либия страни за по-добър контрол на водните пътища.
ДПА припомня, че само през 2016 г. в морето са намерили смъртта си около 4500 души от общо 180 000, предприели рискованото пътуване през морето в опит да достигнат Европа.

Съветът на Европа предупреди обаче правителствените и държавни лидери на страните от Общността за последиците, които възникват от сключването на споразумения за бежанците, пише изданието Politico.
"Необходимо е да се избегне преследването на споразумения за сътрудничество с трети страни, без да предвидят необходимите гаранции за правата на човека", подчерта Нилс Муйжниекс, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, преди началото на днешната среща на върха в Малта.
„Както показва споразумението между ЕС и Турция, такъв тип сделки може не само да бъдат незаконосъобразни, но също и да причинят много вреди на мигрантите, включително лицата, търсещи убежище, без при това да спират миграционните потоци. Това е особено вярно, когато става въпрос за подписването на споразумения с с някои страни-партньори, като Либия, които имат известно минало относно правата на човека и страдат от тежка политическа нестабилност“, предупреди Муйжниекс.

Ден преди срещата в Малта германският канцлер обеща на Турция Германия да приема всеки месец по 500 бежанци от страната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg