EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ще си сътрудничи с новия премиер на Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще си сътрудничи с новия премиер на Турция

mail08:09 | 23.05.2016прегледи 847 коментарикоментари 0


ЕС възнамерява да си сътрудничи с новия премиер на Турция Бинали Йълдъръм за борба с регионалните и международните предизвикателства и прилагане на споразуменията за борбата с миграционната криза, гласи съвместно изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за политика за добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, публикувано на сайта на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).
По-рано турският президент Тайип Ердоган поръча на Бинали Йълдъръм, избран за нов председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, да сформира ново правителство.
Могерини и Хан поздравяват новия министър-председателя за назначаването му и казват, че „това е важен момент не само за Турция, но също така и за отношенията между ЕС и Турция“.
„Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно по общите регионални и международни предизвикателства и да продължим изпълнението на всички аспекти от нашето съвместно партньорство, както беше договорено на първата среща на върха ЕС-Турция през ноември миналата година и в споразумението между ЕС и Турция от 18 март“, се казва в комюникето.

Британският премиер: Турция в ЕС през 3000 г.

Турция няма да влезе в Евросъюза преди 3000 г., ако преговорите за присъединяване на страната вървят със сегашните темпове. Това заяви британският пример Дейвид Камерън в интервю за телевизия Ай Ти Ви. Те (турците) внесоха кандидатурата си през 1987 и при запазване на сегашната скорост на преговорите възможно е моментът на присъединяване да настъпи около 3000 г., ако се вярва на най-последните прогнози, посочи британският премиер. Думите му прозвучаха в разгара на агитационната кампания за насрочения за 23 юни референдум за по-нататъшното членство на самата Великобритания в ЕС. Така премиерът, който се обявява за оставането на страната си в Евросъюза, коментира мнението на съпартийката си от Консервативната партия Пени Мардонт, заемаща в правителството поста заместник-министър на отбраната. Мардонт, която е от лагера на евроскептиците, смята, че Турция може да се присъедини към ЕС в близките осем години и че Великобритания фактически не може да направи нищо, за да попречи. Участниците в кампанията за Brexit заблуждават със своите изявления, изтъкна Камерън и определи думите на Мардонт като напълно неверни. Великобритания, както и всяка друга страна от ЕС има право на вето за присъединяването на нова държава, подчерта той. Британският премиер е скептичен и по въпроса за безвизовото влизане на турски граждани на територията на ЕС. Той изтъкна, че Лондон не подкрепя такава стъпка. Доколкото ние сами осъществяваме нашия граничен контрол, тъй като сме извън Шенген, ние няма да предложим на турците безвизов достъп. Ще запазим имиграционната си политика. 
 


Тагове: Турция, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg