EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ще продава базата си данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще продава базата си данни

mail09:20 | 13.12.2011прегледи 810 коментарикоментари 0


Стратегия за свободен достъп до данни за Европа, която се очаква да допринася 40 милиарда евро всяка година за икономиката на ЕС, съобщи българската пресслужба на ЕК. Огромната информация, събирана от редица публични служби и администрации, представлява златна мина, чийто икономически потенциал все още не е разработен. Държави като Великобритания и Франция вече осъзнават това богатство. Стратегията за увеличаване на резултатите в целия ЕС е триизмерна.
Първо, комисията ще даде пример, като предостави свободен достъп до своите данни чрез нов портал. Второ, в ЕС ще се създадат хармонизирани условия на конкуренция за данните на свободен достъп. Накрая, тези нови мерки ще бъдат подкрепени със 100 милиона евро за 2011-2013 г., предназначени за финансиране на изследванията при технологиите за обработка на данни.
Тези действия превръщат ЕС в световен лидер в повторното използване на информацията, с която публичният сектор разполага. Те ще стимулират процъфтяващата дейност на превръщане на суровите данни в материал, необходим за стотици милиони ползватели на информационните и комуникационните технологии, независимо дали става въпрос за приложения на смартфоните като географски карти, актуална информация за пътното движение и метеорологичната обстановка, пособия за ценови съпоставки или друго. Значителни ползватели на тази информация са и журналистите и университетските кадри. Комисията, от своя страна, ще предостави свободен достъп до информацията, с която разполага, посредством нов информационен портал. Договор за изготвянето му вече е сключен, като работата се намира на етап разработване и тестване (етап "бета"). Оперативността му е планирана за пролетта на2012 г. С времето той ще се превърне в единен вход за достъп до данните за повторно използване, с които разполагат както институциите, органите и агенциите на ЕС, така и националните администрации.

 Контекст

Данните на свободен достъп са обща информация, която всеки може еднократно или многократно да използва, както и да разпространява, свободно съвсем безплатно или на минимална цена. Днешното предложение на ЕК се подчинява изцяло на правилата за обработване на личните данни.
От проведените по поръчка на Европейската комисия проучвания стана ясно, че бизнесът и гражданите все още срещат трудности при откриването и повторното използване на информацията, с която публичният сектор разполага, което означава, че в Европа този аспект е все още недоразвит.
По отношение на географската информация например, която е съществен сектор, почти 80 процента от отговорилите на проучванията на комисията посочват, че различни пречки - високи такси, непрозрачни правила и практики по отношение на повторното използване, липса на прозрачност за това кой с какъв вид данни разполага, както и ексклузивни лицензионни споразумения - не им позволяват да използват напълно информацията, с която публичният сектор разполага. Тези пречки биха могли и да подкопаят конкуренцията.
В своята програма в областта на цифровите технологии, комисията открои като ключови фактори за постигането на единен пазар на цифровите технологии повторното използване на информацията, с която публичният сектор разполага, както и бързият и високоскоростният достъп до интернет. С Директива 2003/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 ноември 2003 г. относно повторната употреба на информация в обществения сектор се въведе първи набор от мерки за улесняване на достъпа и получаването на разрешение от предприятията за повторна употреба на информацията, с която публичният сектор разполага. С нея се създаде и процедура, при която публичните органи снижиха таксите за получаването на тази информация. С днешното предложение обхватът на посочената директива, както и възможностите за достъп, се разширяват.


Тагове: данни, ЕС, продажба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg