EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: "Хизбула" терористична организация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: "Хизбула" терористична организация

mail15:02 | 22.07.2013прегледи 709 коментарикоментари 0


Външните министри на страните от Европейския съюз са решили да включат военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Решението все още не е обявено официално, но то беше потвърдено в кулоарите на Европейския съвет от няколко западни дипломати, според които миналогодишният атентат в Бургас е бил сред водещите аргументи.

До единодушното политическо съгласие на 28-те се е стигнало, след като те са се споразумели да го придружат със специална декларация. Тя предвижда санкциите срещу въоръженото крило на ливанската групировка да не засягат по никакъв начин контактите с ливанските политически партии, както и хуманитарната помощ и финансовата подкрепа, които осигуряват на Ливан Европейският съюз като цяло и отделни държави-членки.

Това, наред с включената в решението клауза за възможно преразглеждане след 6 месеца, е успокоило тревогите на някои страни-членки, че подобна крайна мярка може да дестабилизира Ливан и региона и да повлияе негативно на диалога Брюксел-Бейрут.

Според дипломати от британска страна е било обяснено, че официален Лондон от 2008-а година насам налага санкции само на въоръженото крило на групировката, без това да има негативен ефект върху диалога с ливанското правителство, в което "Хизбула" играе ключова роля. Водещи сред аргументите за решението, което се очаква да влезе в сила до дни, са били терористичният акт в Бургас и предотвратеният подобен атентат в Кипър, за който вече има произнесено съдебно решение срещу член на "Хизбула".

Днешното решение означава замразяване на активите на "Хизбула" в целия Европейски съюз, като се очаква това да пресече значителна част от финансовите потоци към групировката.

По-късно днес в Брюксел предстои пресконференция на българския външен министър Кристиян Вигенин. /БНР


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg