EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС улеснява процедурата по ОВОС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС улеснява процедурата по ОВОС

mail14:40 | 17.02.2012прегледи 496 коментарикоментари 0


За да улесни властите в страните членки и разработчиците на проекти при управлението на екологичните последици от строителните проекти, Европейската комисия обедини всички съществуващи разпоредби на ЕС относно оценките на въздействието върху околната среда.
Първоначалната Директива за оценка на въздействието върху околната среда (Директивата за ОВОС) и нейните три преработки са обединени в една обща, по-компактна, ясно преведена и удобна за ползване версия, която влиза в сила днес. Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: "Директивата за ОВОС е важен инструмент за въздействие по отношение на екологичните поводи за безпокойство във връзка с проектантските характеристики на строителните проекти. Промените имат за цел опростяване на формата на Директивата чрез по-голяма правна яснота, достъпност, както и чрез улесняване на привеждането й в изпълнение. Тази инициатива е част от процеса на преразглеждане на Директивата за ОВОС, започнал в 2010 г., който е насочен към засилване на заложената в нея защита на околната среда, съпроводено в същото време с намаляване на съответното административно натоварване".
Този вид "кодификация" представлява част от продължаващите усилия за опростяване на регулаторната среда на ЕС. Резултатът е, че Директивата за ОВОС и нейните изменения сега са обединени в единен, ясен и удобен за ползване законодателен документ, без да има промени в действащите разпоредби. Както и при съществуващото досега законодателство, кодифицираната версия е преведена на всички официални езици на ЕС. Самите преводи на новата версия също бяха прегледани, за да се отстранят всякакви възможности за съмнение, дължащи се на неясни формулировки или езикови грешки.
На 13 декември 2011 г. Европейският парламент и Съветът приеха кодифицираната Директива за ОВОС и нейният текст бе публикуван на 28 януари 2012 г. като Директива 2011/92/ЕС. Провеждането на ОВОС е процедура, която гарантира, че екологичните последици от строителните проекти - например от изграждането на язовири, шосета, летища, фабрики, а също и от енергийните проекти - се оценяват и се вземат предвид преди съответният орган на страната членка да вземе решение за одобрение на проекта. Общите принципи за провеждането на ОВОС на отделните публични и частни проекти бяха първоначално определени в Директивата за ОВОС от 1985 г., със съответни изменения от 1997, 2003 и 2009 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160